De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Sportdonderdag, 1 maart 2007

Maarten (10): ‘Schaken is niet voor nerds’

Leeuwarden - ,,Soms noemen ze me op school wel eens een nerd”, zegt Maarten Wagenaar van tien uit Sneek. ,,Maar dat slaat nergens op. Ze weten niet hoe spannend schaken kan zijn.” Tachtig jeugdige schakers uit de hele provincie maakten de afgelopen drie dagen in Sneek uit wie de beste schaker van Fryslân is. De kantine van het Bogerman College dient al voor de veertiende keer als locatie voor het Fries kampioenschap jeugdschaken. Dat kan mooi, want de leerlingen genieten op dit moment van de voorjaarsvakantie.

Harmen de Vries

Maarten werd door zijn opa enthousiast gemaakt voor het schaken. ,,Altijd als hij langskwam, kwam het schaakbord op tafel. Hij heeft me heel wat trucjes geleerd. Nu ik al aardig wat heb geoefend, versla ik hem meestal. Maar soms is hij me nog te slim af.” Maarten heeft net een potje gespeeld en is tevreden met het resultaat. ,,Ik stond eerst dik achter en mijn tegenstander had de kans om me schaakmat te zetten. Maar toen deed hij een domme zet en kon ik toch nog winnen.”
Volgens de jonge tacticus heeft het schaken wel wat weg van het aanvoeren van een leger. ,,Eigenlijk ben je de generaal. De koning is dan de baas van de vijand en de koningin is de sterkste van het leger. Je moet een strategie bedenken om de tegenstander in de val te lokken. Als dat lukt dan ben ik heel erg blij.”
Het schaken is niet zomaar een hobby, maar een serieuze aangelegenheid. De leden van Schaakclub Sneek trainen één keer in de week. Op de club leren ze allerlei schaaktechnieken. En dan zijn ze nog niet klaar. Op papier krijgen ze spelsituaties mee naar huis met een probleemstelling erbij. Bijvoorbeeld: zet de tegenstander in drie zetten schaakmat. Elke ochtend, na het ontbijt en voordat hij naar school gaat, werkt Maarten aan zijn schaaktechnieken. ,,Ik vind de opdrachten best leuk om te doen ,als het maar niet teveel zijn. De trucjes die je geleerd hebt, kun je dan in de wedstrijden proberen. Zo word je telkens beter.”
De 15-jarige Amir Nicolai uit Dokkum schaakt al sinds zijn negende. ,,Ik was de eerste van mijn familie. Op school speelde ik in de pauze weleens tegen mijn klasgenoten.” Maar na een tijdje had Amir er niet veel lol meer in omdat hij iedere keer dik won. ,,Toen heb ik me maar bij Schaakclub de Donger aangemeld. Nu speel ik één keer in de week een competitiewedstrijd.” De Dokkumer kan een behoorlijk potje schaken, want vorig jaar won hij het Fries jeugdkampioenschap snelschaken. Dat schaken geen flitsend imago heeft interesseert hem niet. ,,Dat moeten de mensen zelf maar weten. Ik vind schaken mooi.”
Jordi Scholten van elf uit Sneek hoort ook weleens dat schaken voor sufferds is. ,,Ik ben een keer zo boos geworden dat ik in de zandbak begon te schoppen en slaan. Toen moest ik samen met de jongen die me uitschold bij de hoofdmeester komen. Maar voordat we binnen waren hadden we het alweer goedgemaakt. Inmiddels ben ik goede vrienden met Giovanni.” Jordi leerde schaken van zijn invaljuf Renske. Hij mocht een paar keer mee naar toernooitjes en kreeg toen de smaak te pakken.
,,Door het schaken leer je heel veel vrienden kennen. Ik hoef niet altijd te winnen, maar dat is wel het leukste natuurlijk.” Bij hem thuis en op school hoeft hij niet meer aan te kloppen voor een potje schaken. ,,Omdat ik altijd dik win hebben mijn ouders maar een digitaal schaakbord voor me gekocht. Dan kan ik tegen de computer spelen. Inmiddels zit ik op niveau 20. Maar hij gaat wel tot 75, dus daar ben ik nog wel even mee bezig.” Voor mensen die schaken suf vinden heeft Jordi nog wel een boodschap: ,,Kom eens langs, dan kijken we hoe goed je bent.”
In de oudste leeftijdsklasse (tot en met 20 jaar) werd Bauke Hoogland uit Franeker Fries kampioen schaken. Door de zege wordt hij afgevaardigd naar het NK jeugd dat in mei gespeeld wordt in Den Haag en Venlo. In de jongste leeftijdsklasse (tot en met tien jaar) werd Olav Mostertman kampioen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties