De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Provincies willen steunfonds voor pomphouder biobrandstof
Leeuwarden - Tankstationhouders die een pomp met biogas, aardgas, biodiesel of ethanol willen beginnen, moeten voor hun risicovolle investering een bankgarantie van het Rijk krijgen. Ook moet het Rijk nu eens een knoop doorhakken over lage accijnzen op schone biobrandstoffen.
Dat vinden de gezamenlijke provincies.Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft een brief geschreven aan minister Cramer van Milieu. De provincies stellen daarin dat zij er alles aan doen om het gebruik van duurzame brandstoffen te stimuleren, maar dat het beslissende zetje van het Rijk moet komen.
Cramer moet een garantiefonds voor vulstations opzetten, een stabiel en stumulerend accijnsbeleid voeren en ook een certificeringssysteem opzetten waarmee duurzaam (lokaal) geproduceerde brandstof zich kan onderscheiden van bijvoorbeeld door kaalslag verkregen en met vervuilende schepen geïmporteerde ethanol uit Zuid-Amerika.
De provincies zelf zijn al volop bezig met de overgang van rijden op benzine en diesel naar transport op aardgas en biobrandstoffen, schrijven ze in het boekje ‘Op weg met aardgas en biobrandstof’, dat ze ook aan Cramer hebben gegeven. Fryslân wordt nadrukkelijk als goed voorbeeld gesteld: de provincie organiseert niet alleen sinds twee jaar een groot congres over biobrandstoffen, maar is ook de eerste met schone tankstations. In Leeuwarden kunnen schone auto’s gratis parkeren. En bij de aanbesteding voor de stadsdienst van Leeuwarden moeten busbedrijven verplicht ook een prijsopgave voor het rijden op biodiesel inleveren.

Doorbraak

Ook in andere provincies, bijvoorbeeld in Utrecht, komen de komende jaren aardgasvulpunten en biostations. Een echte doorbraak kan echter niet zonder hulp van de minister gerealiseerd worden, stelt het IPO.
,,Enerzijds willen investeerders verzekerd zijn van een bepaalde afzet, anderzijds willen potentiële gebruikers van voertuigen op aardgas zekerheid hebben dat er op meerdere plekken getankt kan worden.”
De provincies kunnen dit kip-ei probleem doorbreken door hun eigen wagenpark alvast om te schakelen: daarmee creëren ze omzet. Het Rijk moet echter zorgen voor de financiële zekerheid: net zolang tot investeren in biobrandstoffen economisch echt aantrekkelijk is en er als vanzelf een landelijk dekkend netwerk van vulstations ontstaat.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties