De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Geloof & Kerkdonderdag, 1 maart 2007

Van Gulik mag niet preken in vGKN
Drachten - De kerkenraad van de Wijkgemeente ‘De Oase’ van de Protestantse Gemeente Drachten heeft ds. Ernst van Gulik gezegd dat hij niet langer mag preken in gemeenten van de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (vGKN). De Drachtster voorganger had voor juni een predikbeurt staan in de vGKN-gemeente van Boornbergum. Die heeft hij nu moeten afzeggen.
Van Gulik zegt dat hij er ,,de smoor in heeft” dat hem verboden is om in Boornbergum voor te gaan. ,,Ik vind dat we de kerkdeuren niet voor elkaar moeten sluiten en dat een voorganger er vrij in is waar hij wil voorgaan.” Tegelijkertijd kan Van Gulik zich ook iets voorstellen bij het standpunt van de kerkenraad. ,,We zitten hier dicht op elkaar en de vGKN is niet meegegaan met de kerkfusie. Dat leed is soms door families heengegaan. Ik kan begrijpen dat er mensen zeggen dat ze het vreemd vinden dat een PKN-dominee dan wél voorgaat in dat kerkgenootschap. En natuurlijk was het beter geweest als we tot één kerkgenootschap hadden behoord.” Hij respecteert dan ook het besluit van zijn kerkenraad, maar heeft er persoonlijk een andere mening over. ,,Daar ga ik niet om heen draaien en ik sta ook voluit voor mijn standpunt.”
Van Gulik staat sinds 2005 in Drachten en ging al een keer of zeven voor in Boornbergum. Dat was tot dusver geen enkel probleem. ,,Het is een hele fijne gemeente en ik heb daar hele goede diensten gehad.” De Drachtster predikant hoopt dat er op landelijk niveau een gesprek komt tussen de PKN en vGKN, waardoor er meer openheid en onderling begrip komt voor elkaars eigenheid als kerken. ,,Juist wat ons verenigt in Christus, dáárover zou het moeten gaan en niet over de verschillen. Als er dan toch iets goeds uit deze kwestie mag komen is het dat.”
Vorig jaar kwam de PKN-gemeente van Drachten al in het nieuws toen ds. A. van Harten-Tip uit Smilde, voorganger uit de vGKN, niet mocht komen in een welkomstdienst in Drachten. De Algemene Kerkenraad koos toen voor die koers vanwege gevoeligheden rond de kerkscheuring. De welkomstdienstcommissie was niet van die afspraak op de hoogte en moest toen in allerijl op zoek naar een andere voorganger. Synodepreses van de vGKN, ds K.J. Bijleveld liet toen al weten dat het vaker voorkomt dat predikanten worden geweigerd. ,,Naar de Kerkorde van de PKN mogen voorgangers uit de vGKN niet voorgaan in de PKN. Andersom is dat overigens wel het geval.” In zijn eigen standplaats, Boornbergum-Kortehemmen, is er wel een goede verstandhouding tussen de PKN en vGKN. ,,We kennen hier gezamenlijke diensten waarin om beurten mijn PKN-collega en ik voorgaan. Daarnaast hebben we een gezamenlijk kerkblad.”
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties