De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportdonderdag, 11 januari 2007

Tuitert vecht niet meer tegen zichzelf

Collalbo – De laatste keer dat schaatser Mark Tuitert een EK op buitenijs reed, werd het een drama. Dat was in 2001, in het Italiaanse Baselga di Piné. Zijn titelkansen gingen in rook op door een val op de 1500 meter. Vijf jaar en vele blessures later staat er weer een EK op een buitenbaan in Italië op de rol. Ditmaal luttele kilometers verderop, in Collalbo. En van slechte herinneringen heeft de 26-jarige Holtenaar geen last. ,,Ik ben al heel blij dat ik weer mee doe.”

GERARD BOS
Het is een opmerking van de schaatser uit de DSB-formatie die voortkomt uit jarenlang fysiek ongemak. Niet dat Tuitert sinds het drama van Baselga geen deuk in een pakje boter reed, integendeel. Zo werd hij in 2004 nog Europees kampioen in Heerenveen. ,,Maar dat was ook de laatste keer dat ik echt optimaal reed, dat alles klopte”, kijkt hij terug.
Elk seizoen had Tuitert wel ergens last van. Ook in dit lopende jaar miste hij enkele wedstrijden. Al bij de eerste serieuze krachtmeting van het nieuwe schaatsjaar ging het mis. Tuitert liep tijdens de NK afstanden begin november in Assen een liesblessure op. De zoveelste fysieke tegenslag. De zoveelste ook waar hij bovenop kwam.
En dan is het zo verwonderlijk niet dat de pupil uit de ploeg van coach Jac Orie gisteren in Collalbo bescheiden bleef wanneer het over mogelijke titelkansen ging. Net als Orie overigens. ,,Het is verre van reëel om mezelf een favoriet voor de titel te noemen”, stelde Tuitert. ,,Als je die status wilt hebben, moet dat ook blijken uit je tijden. En eerlijk is eerlijk: ik kan niet zeggen dat ik wat dat betreft op gelijke hoogte sta met iemand als Sven Kramer. De laatste twee, drie jaar ben ik niet bij top van het allrounden in de buurt gekomen.”
Zijn nuchtere kijk op de zaak getuigt van realiteitszin. Want relativeren kan Tuitert door alle blessures inmiddels als de beste. ,,Als je veel tegenslagen hebt en ze wel weer steeds overwint, dan geeft dat kracht. Maar je leert er op een gegeven moment ook mee om te gaan. Ik vecht niet meer tegen mezelf.”
Het is voor de man uit de DSB-formatie moeilijk om aan te geven waartoe hij dit weekeinde in staat is, laat staan wat voor eindklassering dat oplevert. Gezien de vele problemen de afgelopen jaren zijn pijnvrij schaatsen en progressie maken belangrijk. ,,Het EK is daarom ook iets van een tussenstation op weg naar het WK in Heerenveen. Dat vind Jacques, dat vind ik ook. Het gaat nu lekker op het ijs en dat is even het belangrijkste. Wat dat oplevert zien we vanzelf.”
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties