De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Analysewoensdag, 3 januari 2007

Bulgarije en RoemeniŽ bij Europese Unie
RoemeniŽ en Bulgarije zijn sinds gisteren lid van de Europese Unie. Deze vijfde uitbreiding in de geschiedenis van de EU brengt het aantal lidstaten op 27.
Roemenen vieren de toetreding van hun land tot de Europese Unie. Foto: EPA
In verschillende steden in Bulgarije en RoemeniŽ gingen mensen de straat op om de toetreding te vieren tot de Europese Unie. Om dit historische feit luister bij te zetten, werd uitbundig vuurwerk afgestoken.
,,Dit is een moment van grote vrijheid voor ons. Door toe te treden tot de EU krijgen we vrede en welvaartĒ, zei de Roemeense president Traian Basescu tegenover een grote mensenmenigte die was toegestroomd om het nieuwe jaar in te luiden.
De uitgebreide unie reikt voor het eerst van de Atlantische Oceaan tot aan de Zwarte Zee. De EU telt vanaf gisteren bijna 493 miljoen inwoners, zoín 30 miljoen meer dan tot nu toe.
In de Roemeense stad Boekarest werd zondagavond al de EU-vlag gehesen. Bij de ceremonie in Boekarest werd ook Beethovens Ode an die Freude gespeeld, het Ďvolksliedí van de EU. Premier Calin Tariceanu, EU-uitbreidingscommissaris Olli Rehn en Josep Borell, de voorzitter van het Europese Parlement, woonden de ceremonie bij.
In de Bulgaarse hoofdstad Sofia verscheen om middernacht een lichtpiramide aan de hemel, bestaande uit vijf lichtstralen die vanaf een orthodoxe kathedraal, een Armeense en een katholieke kerk, een moskee en een synagoge de lucht inpriemden.
Bulgarije heeft zondagavond, luttele uren voor zijn EU-toetreding, twee verouderde kernreactoren gesloten die niet voldeden aan de Europese normen. Bulgaarse experts vrezen voor problemen met de elektriciteitsvoorziening als het deze winter nog erg koud wordt.
Op tal van andere terreinen waren er ook vraagtekens of Bulgarije en RoemeniŽ wel klaar zijn voor de EU. Corruptie en georganiseerde misdaad tieren er welig, de rechtsstaat laat te wensen over. Brussel houdt een oogje in het zeil. Beide regeringen moeten elke zes maanden rapporteren over hun vorderingen.
De huidige uitbreiding werd een feit toen de Europese Commissie afgelopen oktober besloot dat de twee voormalige communistische landen begin 2007 kunnen toetreden. Dat gebeurt onder voorwaarden. Op justitiegebied bijvoorbeeld doen de landen nog niet volledig mee met de EU. Beide landen moeten de komende jaren nog meer doen in de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad. Bulgarije moet bovendien de luchtvaartsector hervormen. Ook op het gebied van landbouw gelden beperkende maatregelen in de samenwerking met andere EU-landen.
RoemeniŽ en Bulgarije vroegen in 1995 het lidmaatschap van de EU aan. Maar omdat de hervormingen in de twee landen langzaam vorderden, mochten ze in mei 2004 niet tegelijk met tien andere voormalige communistische landen als Polen, TsjechiŽ en Hongarije toetreden.
SloveniŽ voerde gisteren als eerste van de nieuwe Oost-Europese EU-lidstaten de euro in. Het is voor de tweede keer in vijftien jaar tijd dat de Slovenen aan een nieuwe munt moeten wennen: in 1991 werd de Joegoslavische dinar vervangen door de Sloveense tolar, nadat het land zich had losgemaakt van de Socialistische Federatieve Republiek JoegoslaviŽ.
SloveniŽ is de 13ste EU-staat die de gemeenschappelijke Europese munt invoert. De Slovenen moeten 239,64 tolar neertellen voor ťťn euro.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

analyse
Familieberichten
Advertenties