De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Economiedonderdag, 7 september 2006

‘Bieten produceren iets minder suiker’
Bergen op Zoom - De opbrengstverwachting voor suikerbieten is de afgelopen maand verder verlaagd. Vooral door de regen in de tweede helft van augustus komt de suikeropbrengst per hectare naar verwachting uit rond de 10,3 ton. Dat meldt het kennisinstituut voor de suikerindustrie IRS. Op 24 juli meldde IRS nog een verwachting van 10,6 ton per hectare. Twee en vier weken daarna werden de prognoses verlaagd naar respectievelijk 10,5 en 10,4 ton per hectare.
Het neerslagtekort vanaf begin april is door de grote hoeveelheid regen verder gedaald en is nu aanzienlijk minder dan normaal. De opbrengstverwachting op lichte zandgronden daalt daardoor niet of iets minder, maar blijft door de droge julimaand wel duidelijk achter bij die van de zwaardere gronden.
De gemiddelde landelijke opbrengstverwachting is hoger dan het tienjarig gemiddelde (5 procent), maar minder dan de record­opbrengst van vorig jaar (7 procent lager). Vorig jaar kwam er gemiddeld 11,1 ton suiker van een hectare. Over de periode van 1996 tot en met 2005 ging het om een gemiddelde van 9,8 ton per hectare. In het Noordelijke kleigebied is de opbrengstverwachting verlaagd van 10,6 ton per hectare naar 10,2 ton per hectare.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties