De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Economiedonderdag, 7 september 2006

Graan nog te nat
Boeren nu massaal aan het oogsten
Leeuwarden - Akkerbouwers in Fryslân zijn deze week volop begonnen met de oogst. Vooral de aardappelen worden nu binnengehaald. Volgens akkerbouwers in het noorden en noordwesten van de provincie is de grond nu in goede conditie om te oogsten. Een groot deel van de aardappelen komt zonder veel grond naar boven.
De komende weken zullen vooral de aardappelen en het graan worden geoogst. De opbrengstverwachting is in lijn tot iets onder het niveau van de afgelopen jaren.
Wanneer het de komende dagen redelijk droog blijft zal het grootste deel van het graan worden binnengehaald, is de algemene opinie. ,,Het vochtpercentage is nu nog te hoog”, geeft woordvoerder U. Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord aan. ,,Nu ligt dat rond de 20 procent terwijl dat 5 procent te hoog is. Het vochtpercentage moet verder naar beneden omdat drogen anders te veel geld kost. De brandstofkosten liggen vooral met de relatief hoge prijzen van nu, hoger dan de opbrengst.”
De oogst van het graan ligt drie weken achter op het schema. Traditioneel wordt het meeste graan midden augustus geoogst. Nu is net het eerste graan binnengehaald. Eind juli was het graan op de meeste plaatsen in de provincie bijna oogstrijp. In de weken daarna bleef het maar regenen waardoor het gewas te nat was om te oogsten.
De lange periode van regen heeft er wel voor gezorgd dat de kwaliteit van de gewassen iets minder wordt. Incidenteel wordt er doorwas geconstateerd bij de aardappelen. Daarbij groeien aan de nieuwe aardappelknollen alweer nieuwe knollen. Door de vele regen gaat het graan plaatselijk al liggen. Daardoor holt de kwaliteit snel achteruit. Ook schot, het kiemen van de nieuwe korrels, komt dan eerder voor. Bijkomend nadeel is dat grote groepen duiven dan in het graan neerstrijken om de graankorrels op te vreten.
Door de lagere oogstverwachting van het graan en de aardappelen stijgen de prijzen licht. Akkerbouwers verwachten dat de prijzen de lagere oogst compenseren.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties