De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiowoensdag, 23 augustus 2006

Ziekenhuizen gefrustreerd
VWS onderzoekt toename patiŽnten
Drachten - Het ministerie van Volksgezondheid stelt een onderzoek in naar de vraag waarom het aantal patiŽnten in ziekenhuizen de afgelopen jaren is gestegen.
Minister Hoogervorst wil de ziekenhuizen over het jaar 2005 een strafkorting opleggen van ongeveer 192 miljoen euro omdat ze hun budgetten hebben overschreden. Volgens de ziekenhuizen is die overschrijding echter een logisch gevolg van de toename in patiŽnten.
De verwachting is dat de ziekenhuizen over 2006 opnieuw meer mensen zullen helpen dan het ministerie heeft voorzien. Dat betekent opnieuw overschrijdingen van het budget, en in de optiek van het ministerie daarmee een tweede strafkorting.
De ziekenhuizen zijn laaiend over de opstelling van Hoogervorst. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) worden ze ten onrechte gestraft. De koepelorganisatie stelt dan ook alles in het werk om Hoogervorst op andere gedachten te brengen. Mogelijk stelt het onderzoek de ziekenhuizen in het gelijk.
Vergrijzing
Directeur C. Meijer van Nij Smellinghe in Drachten heeft het antwoord wel op de vraag naar de oorzaak van de stijgende patiŽntenaantallen. ,,Nederland vergrijst. Als je vergrijst, neemt de vraag naar zorg toe.Ē Hij vindt de situatie volkomen onaanvaardbaar. ,,De ziekenhuizen worden gestraft omdat de minister een rekensom heeft gemaakt die niet klopt.Ē
Meijer vindt het sowieso vreemd dat ziekenhuizen worden afgerekend op het behandelen van patiŽnten. ,,Wij hebben de wachtlijsten weggewerkt. We hebben ook voor marktwerking gezorgd. Als je het dan hebt over vraaggestuurde zorg, dan is het toch raar dat je wordt afgerekend op een rekensom die door de minister is gemaakt.Ē
Voor Nij Smellinghe komt de korting neer op 1,6 procent van de begroting in 2007. ,,Dat komt neer op 1,5 miljoen euro.Ē Hoogervorst heeft al te kennen gegeven dat hij een nieuwe strafkorting over de verwachte overschrijdingen in 2006 niet uitsluit. Dat zou nog eens zo'n 1,5 miljoen euro betekenen. ,,In totaal komen we dan op 2,8 tot 3 miljoen.Ē
Meijer noemt de gang van zaken zeer frustrerend. ,,Het enige wat we kunnen doen is om via de NVZ zwaar tegengas te geven tegen de minister.Ē Eerder liet ook het MCL in Leeuwarden al weten geen genoegen te nemen met de opgelegde korting, die voor het ziekenhuis neerkomt op twee tot drie miljoen euro voor ťťn jaar.
De NVZ is al met Hoogervorst in gesprek geweest. Volgende week volgt een nieuwe ontmoeting.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties