De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiovrijdag, 23 juni 2006

Ondernemers uit Hamburg sluiten zich aan bij Zuiderzeelijn-lobby
Duitsers willen sneltrein
Groningen/Emden - Ondernemers in Noord-Duitsland zamelen geld in voor de aanleg van een hogesnelheidslijn van Amsterdam via Groningen naar Hamburg en Berlijn. De Duitse zakenman Rolf Trauernicht heeft als eerste een bedrag van 125.000 euro beschikbaar gesteld, zo maakte hij gisteren bekend.
Het Nederlandse actiecomité Hier trekken we de lijn hield gisteren een bijeenkomst in de Hanzesociëteit van Groningen. Het actiecomité kreeg bekendheid toen het op 23 mei een demonstratie hield in Den Haag. Mede dankzij de ondernemers besloot een meerderheid van de Tweede Kamer dat er meer onderzoek nodig is naar de mogelijkheden van een snelle treinverbinding naar het Noorden.
Onder aanvoering van de Duitse ondernemer R. Trauernicht is vandaag ook in Duitsland een actiecomité opgericht die zich hard maakt voor een snelle verbinding tussen de Randstad, Groningen en Hamburg.
Het Nederlandse actiecomité Hier trekken we de lijn en het Duitse actiecomité zetten samen de campagne voor de snelle verbinding door.
De inspanningen van het Duitse actiecomité richt zich vooral op het doortrekken van de snelle verbinding van Groningen naar Hamburg. Uit Duitse ondernemerskringen is daarvoor een startbedrag van 125.000 euro beschikbaar gesteld.
De acties in Duitsland moeten uiteindelijk leiden tot een statement van Duitse ondernemers, werknemers, vakbonden, studenten, politici en maatschappelijke instellingen voor het doortrekken van de Zuiderzeelijn (ZZL) naar Duitsland. Het bureau van het Duitse actiecomité is gevestigd in Hamburg.
De Nederlanders spraken gisteren af door te gaan met de actie voor de Zuiderzeelijn. ,,Natuurlijk zijn we blij dat de Kamer minister Peijs heeft gedwongen een onderzoek te doen naar de Hogesnelheidstrein (HST)’’, aldus Hans Haerkens, campagneleider. ,,Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Het kabinet staat niet bepaald te springen om aan de opdracht van de Kamer gehoor te geven. Er is en blijft druk nodig.’’
Het actiecomité is niet verrast door de oprichting van een actiecomité in Duitsland. Als het aan Hans Haerkens ligt is dit het begin van nog eens vier maanden campagne voeren.
,,Tijdens het debat in de Kamer op 1 juni betwijfelde Boris van der Ham (D66) of er wel kans was op het doortrekken van de ZZL naar Hamburg. Hier is het antwoord. En wat ons betreft is dit de start voor het doorzetten van de campagne. We zullen de zomerperiode alles in de steigers zetten zodat we in de maand september kunnen vlammen”, aldus een strijdlustige Heerkens.
Eind augustus hoopt het actiecomité te kunnen vertellen hoe de campagne er precies gaat uizien.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties