De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiozaterdag, 3 juni 2006

Een geschiedenis volgens de lezers
ERIK BETTEN
Leeuwarden - ,,Aan de hand van jaartallen kun je een geschiedenis vertellen. Ik zeg met nadruk ’een’, omdat er meerdere geschiedenissen mogelijk zijn.” Dat zei historicus en Friesch Dagblad-journalist Pieter Anko de Vries gistermiddag bij de presentatie van zijn boek Vaderlands verleden. Een bijzonder boek, omdat het de uitkomst is van een samenspraak tussen de lezers van het Friesch Dagblad/Het goede leven enerzijds en de schrijver anderzijds.
Aan de hand van jaartallen en gebeurtenissen die de lezers aandroegen, heeft De Vries in 2005 en 2006 wekelijks stap voor stap de vaderlandse geschiedenis beschreven. Beginnend bij de komst van de Friezen en Bataven en eindigend met de moord op Pim Fortuyn, is zo in de loop van een jaar een eigen canon ontstaan, een vaderlandse geschiedenis zoals de lezers die samen met De Vries zien.
De terugkeer van ’het jaartal’ in het geschiedenisonderwijs en de groeiende behoefte aan een selectie van historische gebeurtenissen, is een ontwikkeling van de laatste jaren. ,,Met jaartallen als kapstok kun je een historisch verhaal goed vertellen. Tegelijk zijn die jaartallen betrekkelijk. Dat vertel ik de lezer ook. Dit boek moet worden gezien als een voorstel”, hield De Vries zijn publiek in het Fries Museum voor.
,,Er komen veel elementen aan de orde die in de seculiere geschiedschrijving geen plaats
krijgen. Wie die leest, ontgaat veel van de rijkdom die de religieuze geschiedenis van ons land in zich heeft. Ook voor wie geen religie is toegedaan”, aldus De Vries. Een voorbeeld is de keuze voor de
afscheiding van Hendrik de Cock van de Nederlands Hervormde Kerk in 1834.
Eudaimon
Vaderlands verleden is de eerste uitgave van FD-uitgeverij Eudaimon (Grieks voor ’het goede leven’). Hoofdredacteur Lútsen Kooistra zei in een korte inleiding dat het boek het eerste moet zijn in een reeks , die het waard is om er een eigen naam aan te verbinden.
Naast Kooistra hielden ook de historici Peter van Rooden en K. de Jong Ozn en museumdirecteur Van ’t Veen toespraken. Van
Rooden besprak de voors en tegens van een religieuze canon. Oud-staatssecretaris van Onderwijs De Jong, voorzitter van de commissie van redactie van het Friesch Dagblad, hekelde het tekort aan historische kennis dat door het huidige onderwijs ontstaat en dat de behoefte doet ontstaan aan boeken als Vaderlands verleden. ,,Het is opmerkelijk dat het geschiedenisonderwijs zo onderworpen is aan trends, terwijl historici degenen moeten zijn die trends als eerste herkennen.” Vaderlands verleden is voor 14,95 euro te bestellen bij het Friesch Dagblad.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties