De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 februari

Regiozaterdag, 3 juni 2006

Begin was uitzonderlijk warm, tweede helft uitzonderlijk koud
Mei toont twee gezichten
Wommels - Een maand met twee gezichten. Zo valt de afgelopen mei het best te omschrijven. Een uitzonderlijk warme eerste helft van de maand werd gevolgd door een uitzonderlijk koude tweede helft.
HINNE BOKMA
In Wommels waren de eerste vijftien dagen van de maand maar liefst 2,9 graden warmer dan de laatste zestien dagen. De temperatuur nam in deze eerste weken zo’n ’voorsprong’, dat de maand mei als ’warm’ de weerboeken ingaat ondanks de koude tweede helft.
De cijfers even op een rijtje. Weeramateur Klaas Ybema kwam in Schettens tot een gemiddelde etmaaltemperatuur van 13,4 graden. Het langjarig gemiddelde bedraagt in Schettens 11,7 graden. Mei 1992 blijft met een gemiddelde van 14,3 de ranglijst aanvoeren en de bloeimaand van 1987 blijft hekkensluiter met 9,3 graden.
In Wommels kwam de gemiddelde etmaaltemperatuur in de afgelopen meimaand uit op 13,9 graden, zo berekende de plaatselijke weeramateur Rients Smit. De eerste vijftien dagen
bedroeg het gemiddelde 15,4 graden, de tweede helft kwam uit op een gemiddelde van 12,5 graden. Zelden is het verschil tussen de eerste en tweede helft van mei zo groot geweest.
In de eerste vijftien dagen kwam de temperatuur in Wommels tien keer boven de twintig graden. Er waren zelfs twee zomerse dagen met een maximum temperatuur, hoger dan 25 graden. De laatste zestien dagen passeerde het kwik slechts één maal de grens van twintig graden. Op de meeste dagen werd de vijftien graden niet of
nauwelijks gehaald. Op 31 mei mocht de winterjas uit de kast: het werd slechts 12,6 graden.
In de periode 3 tot 12 mei kwam Ybema in Schettens tot een gemiddeld maximum van 23,2 graden en een gemiddelde etmaal-temperatuur van 16,3 graden. Ybema komt tot de conclusie dat tien warme dagen op rij zo vroeg in de lente nog nooit eerder zijn voorgekomen. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 14,5 graden (normaal 12,7 graden). Daarmee krijgt mei van het KNMI het predikaat zeer warm.
In De Bilt is mei 2006 in de rij van warmste meimaanden sinds 1901 op de zevende plaats terecht gekomen. Veertien keer werd in De Bilt de grens van twintig
graden overschreden en zes dagen waren zomers warm: 25 graden of meer. Een zomermaand doet daar bijna niet voor onder. De landelijk hoogste temperatuur werd op 4 mei geregistreerd in Marknesse: 27.5 graden.
Mei was in grote delen van Fryslân iets natter dan normaal. In Schettens viel 61,5 mm regen, tegen normaal 51,1 mm. In Wommels ving Smit 61,2 mm op in de regenmeter en de vliegbasis
Leeuwarden kwam tot 64,9 mm. Veel natter was het in het zuiden van ons land, waar plaatselijk meer dan 100 mm viel.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties