De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportzaterdag, 27 mei 2006

NK skeeleren op de baan dreigt in Haulerwijk volledig in het water te vallen
Foske Tamar van der Wal maakt de keuze
BRAM BURUMA
Haulerwijk - Als de duisternis op de donderdagavond invalt, rijdt Mark Horsten op de thuisbaan naar zijn eerste titel bij de senioren in de 15 kilometer afvalkoers en sprint Carin Ketellapper uit Wolvega op de 300 meter naar goud. Bij de vrouwen wint Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk de 15 kilometer afvalkoers. De tweede dag staat de Groningse (19) op scherp voor de 1000 meter en tien kilometer puntenkoers. Zover komt het niet, want de wedstrijdjury beslist na eerst al twee keer uitstel dat er niet gereden wordt op de spekgladde baan.
Voor Van der Wal kan het NK dan al niet meer stuk, de titel is een opluchting. Ze kwam twee weken geleden terug van een trainingsstage in Amerika met een darminfectie. Van der Wal blijkt dan ook nog niet helemaal hersteld als ze de titel overneemt van Elma de Vries uit Haule, die vanwege een gebroken sleutelbeen in deze thuiswedstrijd niet kan starten. Voor Van der Wal is het misschien wel één van de laatste keren dat zij zich richt op het EK skeeleren. Al heel lang combineert ze skeeleren met langebaanschaatsen, shorttrack en afgelopen winter voor het eerst ook marathonschaatsen. Ze werd ‘zomaar’ nationaal kampioene marathonschaatsen, maar weigerde tot vorige week om een keuze te maken. ,,Maar die heb ik nu wel gemaakt”, zegt Van der Wal. Ze in ingegaan op een uitnodiging van schaatsbond KNSB om dan toch voor langebaanschaatsen te kiezen. ,,Ik kom komende winter in de opleidingsploeg van de KNSB. Van trainer Peter Kolder kreeg ik nog wel toestemming om tot het EK in juli nog wedstrijden te skeeleren, maar ik moet daarna met de opleidingsploeg mee in de voorbereiding op de winter.”
Toch maakt Van der Wal er geen geheim van dat ze liever skeeleren en schaatsen was blijven combineren. ,,Maar ik kreeg nu de kans om in de opleidingsploeg te komen en ik denk dat het niet verstandig is om die beslissing nog verder voor me uit te schuiven.”
De keuze werd nog moeilijk, omdat ze twee weken geleden met een heel goed gevoel terug kwam uit Amerika, waar ze met de Amerikaanse bondscoach zes weken trainde tussen wereldtoppers. Vooral omdat het niveau van inlineskaten in Amerika nog al wat hoger ligt dan Nederland, kreeg de Groningse nog meer zin in de zomer en hoopt dat ze in juli echt mee kan doen op het EK. ,,We trainden daar iedere dag indoor en ik weet in ieder geval zeker dat ik daar veel van geleerd heb.”
Vooralsnog wil Van der Wal sport zo blijven combineren met haar opleiding aan de Johan Cruyff University, maar duidelijk is dat sport voorrang krijgt. ,,Afgelopen winter heb ik al bijna niets aan de opleiding gedaan,. Ik weet het, die ruimte geeft deze opleiding ook, maar ik zie het er nog niet van komen dat het dit jaar veel beter wordt. Maar ach, de sport gaat goed en daar beleef ik nu hartstikke veel plezier aan. Ik vind dat ik straks nog lang genoeg kan studeren.”
Als Van der Wal zich vandaag met de concurrentie opmaakt voor de overige onderdelen op de baan, zit skeelervereniging De Draai al met een katerig gevoel. Organisator Romke Fabriek legt uit dat de club vlak voor dit NK 45.000 euro investeerde in een nieuwe boarding rond de piste met een nieuw geasfalteerd middenterrein en Haulerwijk nu klaar is voor internationale wedstrijden. ,,Inderdaad, dat een deel van het programma dan in het water valt, is de nachtmerrie van elke organisatie.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Alle hulde voor de organisatie van het NK in Haulerwijk. Ondanks de soms
barre weerstomstandigheden hebben alle mensen de moed erin gehouden, en
zijn de vrijwilligers goedgeluimd gebleven.Hulde tevens voor de
westrijdleiding die eerst voor de veiligheid van de rijders heeft
gekozen, en niet voor het afwerken van het programma volgens het boekje.

Carool van Kesteren

Carool van Kesteren, Boxtel - donderdag, 1 juni 2006


sport
Familieberichten
Advertenties