De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Sportzaterdag, 27 mei 2006

Rijnsburgse Boys, momenteel de trots van de bollenstreek
BERT KALTEREN
Leeuwarden - ONS Sneek treedt vanmiddag in Rijnsburg aan voor de tweede wedstrijd van de kampioenscompetitie bij de zaterdagclubs. De club van trainer Ted Verdonkschot sleepte toch nog enigszins onverwacht de titel in de wacht van de hoofdklasse A, door op de slotdag koploper FC Lisse te onttronen door een doelpunt in de 93ste minuut van Martijn Gootjes (ex-Cambuur Leeuwarden). En dus geldt Rijnsburgse Boys momenteel als de trots van de bollenstreek en moeten de ´uien´ de eer hoog houden van de streek.
Voor de Rijnsburgse club was het onderhand alweer zestien jaar geleden dat de club de afdelingstitel opeiste. Dat was in het jaar 1990, waarin de club haar zestig jarig bestaan vierde en en passant ook nog even de zaterdagtitel ophaalde ten koste van ACV en NSVV. In de strijd om de algehele landstitel was de Zuidhollandse ploeg vervolgens geen partij voor Geldrop, maar dat mocht de pret niet drukken. Vanaf dat moment telt Rijnsburgse Boys, dat ook in 1984 afdelingskampioen werd, pas echt mee.
Rijnsburgse Boys werd in 1930 opgericht als club voor de boeren en streek in 1957 neer op het huidige sportpark Middelmors. In 1979 meldde de club zich voor het eerst op het hoogste niveau (toen nog de eerste klasse). Opvallend genoeg was dat hetzelfde jaar waarin ook ONS Sneek debuteerde op het hoogste niveau. Beide ploegen werden in het seizoen ´79-´80 ingedeeld in de eerste klasse B. De Snekers degradeerden dat jaar gelijk weer, maar Rijnsburgse Boys is sindsdien - een kleine uitzondering daar gelaten - een vaste waarde op het hoogste niveau van het zaterdagvoetbal.
Om dat te bewerkstelligen was het noodzakelijk om spelers van buiten te halen en wat dat betreft gold Rijnsburgse Boys als een trendsetter in de bollenstreek. Daarbij ging de club zeker niet voorbij aan de principiële status van de amateur, maar werd er wel volgens een uitgekiend, professioneel plan gewerkt om dat doel te verwezenlijken. Er was sprake van een actief wervingsbeleid van talentrijke spelers, waarbij de spelersmarkt systematisch werd afgeroomd. Een trend die in de jaren daarna steeds meer navolging kreeg bij de concurrerende clubs in de bollenstreek.
Ímport
Daardoor kwam het in het verleden meer dan eens voor, dat er geen enkele speler meer uit het dorp stond opgesteld in het vlaggenschip. In de ploeg die in 1984 de afdelingstitel pakte zat al een groot aantal ´imports´ en dat aantal is in de loop der jaren alleen maar uitgebreid.
Daarmee steekt de club haar ambitie niet onder stoelen of banken, al blijft het de vraag of succes ook daadwerkelijk te koop is. In 1995 degradeerde de club zelf uit de hoofdklasse, om vervolgens een jaar later via de nacompetitie weer terug te keren op het hoogste niveau.
Naast het kampioenschap won Rijnsburgse Boys dit seizoen ook de beker in West I en dat laatste was onderhand alweer negentien jaar geleden. Het was overigens de eerste keer dat de club in haar 76 jarig bestaan beslag legde op de dubbel en dat succes smaakt naar meer.
De aanhang van de Boys denkt in elk geval aan een herhaling van 1990, want in een poll op de website van de club gaat meer dan zestig procent van de vierhonderd uitgebrachte stemmen naar de Rijnsburgers. ONS Sneek kreeg daarentegen maar vijf procent.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties