De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Regiomaandag, 8 mei 2006

In negen van de 31 gemeenten werd een wethouder tussentijds vervangen
Friese colleges erg stabiel
Leeuwarden - Fryslân is de provincie met de meest stabiele gemeentebesturen. In 22 van de 31 gemeenten bleven de afgelopen raadsperiode (2002-2006) alle wethouders op hun post. Deze score van 70,9 procent wordt alleen door Drenthe enigzins benaderd (66,6 procent, 8 van de 12 gemeenten), blijkt uit onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur.
In Flevoland haalde maar één van de zes colleges de eindstreep (16,6 procent), in Utrecht waren dat er zeven van de 34 (20,5 procent). Landelijk gezien heeft een derde van alle wethouders de eindstreep niet gehaald.
Van de 1866 wethouders ginger er 658 tussentijds weg. Bij de
meesten (20 procent) lag een politiek conflict daaraan ten grondslag. Andere redenen voor vertrek van wethouders zijn gemeentelijke herindelingen (6 procent), benoeming tot burgemeester in een andere gemeente (2,3 procent), gezondheidsproblemen (2 procent) en het aanvaarden van een andere baan (1,3). Vijftien wethouders stierven in de afgelopen collegeperiode 'in het harnas'.
De meeste wethouders die om een conflict weggingen, waren lid van een lokale partij (95). Daarna volgden wethouders van CDA-huize (84) en de VVD (68). Gerekend volgens de verhouding blijvers/vertrekkers per partij scoorden wethouders van Leefbaar-partijen, klein links en de christelijke partijen slecht.
De Leefbaarpartijen verloren zelfs vier op de vijf wethouders door politieke conflicten. Bestuurskundigen wijten dat aan onervarenheid en de sterke drang van deze wethouders om zich te profileren. Door de plotselinge opkomst en winst in 2002 hadden de lokale en Leefbaarpartijen vaak geen politieke traditie of eigen spelregels. Dat brak veel wethouders op.
Colleges in kleine gemeenten maken meer kans er ongeschonden vanaf te komen dan hun collega's in grotere gemeenten. Van de 25 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners behielden alleen Enschede en Tilburg hun wethouders. In totaal doorstonden 190 colleges heelhuids de vorige collegeperiode. De meest succesvolle coalitie was die van CDA, PvdA en een lokale partij. De op een na meest succesvolle coalitie is die van CDA, PvdA en VVD.
Bij de Friese gemeenten die in de afgelopen raadsperiode met een wethouderswissel te maken kregen zijn Leeuwarden (2003, VVD-er Brok wordt burgemeester van Sneek), Achtkarspelen (2003, PvdA-er Postma weg 'om politieke en persoonlijke redenen'), Skarsterlân (2003, CDA-er Lolkema weg na conflict), Smallingerland (2005, PvdA-er Pultrum met pensioen), Tytsjerksteradiel (2005, FNP-er Postma heeft geen zin meer in beschuldigingen gemeenteraad), Littenseradiel (PvdA-er Van Beek stopt om gezondheidsredenen) en Sneek (2004, wethouder Middelhof met pensioen).

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties