De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Regiomaandag, 8 mei 2006

Winderige start van watersportseizoen
Grou - De startschoten in Grou en Sneek betekenden afgelopen weekeinde niet alleen het begin van twee spannende races, maar ook de start van een nieuw watersportseizoen.
In Grou Lagen een zeventig sloepen klaar om over een parcours van twintig kilometer tegen elkaar te strijden.
De wateren rond Grou, dat bekend staat als skûtsjedorp, waren voor de verandering eens gevuld met met kale roeisloepen. De roeiers wachtten met zijn achten of zessen, strak in het gelid, spanen in de hand, met spanning op het startschot.
De tocht van twintig kilometer voerde ze door het natuurgebied De Alde Feanen en het vaarwater van het Prinses Margriet Kanaal.
Veel tijd om te genieten van het landschap kregen de deelnemers alleen niet. Er moest hard geroeid worden want de uitslag telde mee voor het Nederlands Kampioenschap. Voor sommigen was de race een goede training voor de langere wedstrijd die over drie weken in het verschiet ligt, de Harlingen-Terschellingrace van zo'n 34 kilometer.
Voor het geval er iets misging lagen er zo'n achttien commissieboten en begeleidingsschepen klaar. Ook een dertigtal vrijwilligers, de waterpolitie, de Provinciale Waterstaat en de brandweer stonden paraat.
En terwiijl de roeiers in Grou streden om de eerste plek vond in Sneek het eerste officiële kampioenschap voor zijlpramen plaats. Georganiseerd door Vereniging De Nije Sylpream verschenen er ongeveer tien schepen uit de unieke eenheidsklasse van platbodems aan de start .
De wedstrijd was de eerste uit een reeks van zes, verdeeld over het hele seizoen. De schipper met de beste klassering over alle wedstrijden, mag zich kampioen van de eenheidsklasse voor zeilpramen noemen.
Veel toeschouwers waren er niet om de verrichtingen te bekijken: ,,It waaide te hurd'', aldus Eelke Dijkstra van de organisatie. ,,Dan is't net oangenaam om dêr mei in boatsje te lizzen.'' Vanwege de harde wind moest de wedstrijd bovendien worden verplaatst van het Snitsermar naar de Goingaripster poelen. ,,It wie fiersten te rûch op it Snitsermar.'' Nadeel was dat eventueel toeschouwers niet goed wisten waar ze moesten zijn.
Wetterskeppe
Voor de deelnemers was de harde wind afzien: ,,Soms wie it mear wetterskeppe as sile'', aldus Dijkstra. De deelnemers mogen geen pomp gebruiken om het water dat aan boord sloeg eruit te hosen. Maar moesten een emmertje of iets dergelijks gebruiken.
De race werd uiteindelijk gewonnen door Geert de Groot. Jarich Elgersma werd tweede, gevolgd door Jelmer Los.
In Grou hadden de roeiers ook veel last van de wind. De EHBO had het drukker dan anders met het doorprikken van blaren. Bovendien gingen veel van de deelnemers na de wedstrijd onderuit. ,,Waarschijnlijk hebben ze tijdens de race te weinig gedronken of te weinig zout gegeten”, aldus S. Biegel van de organisatie.
Tegenover de ontberingen van de harde wind, stond het enthousiasmee van het publiek. ,,Er stonden zeker een paar duizend mensen langs de kant'', aldus Biegel.
De race werd gewonnen door de roeiers van het sloep Brijbek gevolgd door die vna Tweirre en Trewes I. Bij de Dames was sloep Wetterspetter de beste, gevolgd door de vrouwen van Skomskower en Waterheks.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties