De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportdinsdag, 4 april 2006

Jan Werle met wildcard naar NK schaken
Leeuwarden - Jan Werle uit Beetsterzwaag doet komende zomer mee aan het Nederlands kampioenschap schaken in Hilversum. De Friese schaker krijgt een wildcard van de organisatie. Ook Jan Timman en Ivan Sokolov (als hoogst geplaatste schaker) zijn aan het deelnemersveld van twaalf spelers toegevoegd.
JOHAN VELLINGA
De uitverkiezing van Jan Werle is verrassend. De jonge Fries is geselecteerd vanwege zijn sterke prestaties de laatste maanden. Bij het prestigieuze Corus- toernooi behaalde de speler van de club Hotels.nl zijn derde en laatst benodigde grootmeesternorm. In Frankrijk eindigde hij onlangs op een sterk bezet toernooi op de gedeelde derde plaats. Bovendien deed Werle het vorig jaar als debutant bij het NK in Leeuwarden heel goed. De uitverkiezing van Werle gaat ten koste van Erik van den Doel. Die heeft een hogere ranking dan de Fries, maar de wildcard is juist bedoeld om jong talent eens de kans te geven om ervaring op te doen bij een sterk bezet titeltoernooi.
De 54-jarige Timman zou vorig seizoen ook meedoen aan het NK. Dat was voor het eerst sinds 1999. Een gebroken arm gooide echter roet in het eten. De Amsterdamse nestor van het Nederlandse schaken weigerde daarvoor jarenlang bij de nationale titelstrijd uit te komen vanwege het ontbreken van startgeld. De komst van de negenvoudig Nederlands kampioen en die van Sokolov betekenen dat het NK in jaren niet zo sterk bezet is geweest. Titelverdediger Loek van Wely zal zijn handen vol krijgen aan dit tweetal, naast een andere favoriet; Sergei Tiviakov. Met Timman, die in 1996 voor de laatste keer Nederlands kampioen werd, heeft het NK een flinke publiekstrekker erbij. Met de rivaliteit tussen Timman en titelverdediger en zesvoudig winnaar Loek van Wely in het achterhoofd, kan de titelstrijd nu al bestempeld worden als de interessantste in jaren.
Timman blijft daarbij een gevaarlijke outsider voor de titel. Hij was in de jaren tachtig vijf jaar achtereen de nummer twee van de wereld van de wereld, achter Anatoli Karpov. Inmiddels is hij ruim 30 jaar grootmeester en won hij talloze toernooien. Als hij fit is en er zin in heeft, kan hij nog steeds sterk voor de dag komen.

Yge Visser

In dat geweld zal de tweede Fries: Yge Visser, zich staande proberen te houden. De oud-Sneker eindigde twee jaar geleden op de laatste plaats en is er op gebrand op het bij zijn tweede optreden het beter te doen. Dat ook de 41-jarige schaker zijn grootmeestertitel zo goed als op zak heeft zal hem alleen meer motiveren.
De titelstrijd zal dit jaar sowieso al zwaarder zijn dan andere jaren. Daniël Stellwagen, Friso Nijboer, Jeroen Bosch, Jeroen Bosch, John van der Wiel, Erwin l'Ami en Jan Smeets completeren het deelnemersveld en daarmee doen er voor het eerst sinds jaren twaalf deelnemers mee in plaats van tien. De partij Leefbaar Hilversum met als voorman Jan Nagel maakte zich vorig jaar sterk voor de komst van het toernooi naar de omroepstad en daarmee kwam er genoeg geld beschikbaar om een lang gekoesterde wens van de Nederlandse topschakers in vervulling te laten gaan. Of het NK ook in 2007 nog in Hilversum plaatsvindt, mag betwijfeld worden. De oppositie was in 2005 tegen de komst van het evenement en na de gemeenteraadsverkiezingen keert Leefbaar Hilversum niet terug in het college.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties