De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiodinsdag, 4 april 2006

Unie: ‘Waterschap te principieel bij weigeren hulp’
Leeuwarden – Wetterskip Fryslân is te principieel in zijn weigering in te gaan op het advies van de Unie van Waterschappen om boeren die milieuovertredingen begaan te ‘verklikken’ bij de Algemene Inspectie Dienst (AID).
Dit zegt bestuurswoordvoerder K. Groothuis van de Unie van Waterschappen in Den Haag in een reactie op het besluit van Wetterskip Fryslân om medewerkers van het waterschap niet als controleurs van de AID op pad te sturen.
De Unie heeft de Nederlandse waterschappen op verzoek van minister Veerman van Landbouw verzocht om de resultaten van de controles te melden bij de AID. Veerman moet van de Europese Commissie handhavend optreden tegen boeren die zich niet aan de milieu-eisen houden. Die moeten dan Europese subsidies terugbetalen, of komen daarvoor niet meer in aanmerking (de zogeheten cross-compliance).

Waarschuwing

Nu krijgt een overtredende boer een waarschuwing van de waterschapsinspecteur, en als die na een week terugkomt en de boer in kwestie blijkt in zijn overtreding te volharden, volgt een sanctie. Groothuis: ,,Ons voorstel is dat als bij die tweede controle nog steeds een overtreding is geconstateerd, de AID wordt ingelicht. De door de boeren gewenste ‘hercontrole’ blijft dus gewoon bestaan.’’
Met name de sectie ongebouwd (de boeren) in de algemene besturen van sommige waterschappen is tegen het ‘klikplan’. ,,Maar eigenlijk wordt er heel principieel gedaan over een voorstel waarmee in de praktijk weinig verandert. Als de waterschappen nu niet linksom gaan, gaat de minister over een tijdje rechtsom, want hij móet van Brussel die cross-compliance controleren.’’ De Unie van Waterschappen kan de waterschappen niets verplichten, die heeft hoogstens een adviserende rol. De minister kan dat uiteindelijk wel.
In Flevoland heeft Waterschap Zuiderland wel besloten dat controleurs van dit waterschap wel overtredingen zullen doorspelen aan de AID. Dat besluit heeft er toe geleid dat zes boeren zich boos uit het algemeen bestuur hebben terug getrokken. Ze vinden dat de maatregelen niet aan de achterban uit te leggen is.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties