De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 februari

Analysewoensdag, 15 februari 2006

Indonesië verbiedt live nieuws op omroep

Vanaf deze week overtreden Indonesische radio- en televisiezenders de wet als ze live buitenlandse nieuwsuitzendingen overnemen. Programma’s van Radio Hilversum, de BBC, Al Jazeera, Deutsche Welle, Voice of America en Radio Australia zijn erg populair op de 160 kleinere zenders. Ze mogen nu alleen na censuur in de ether. Mediawaakhonden en analisten zijn ongerust.

FABIO SCARPELLO
De nieuwe mediawet werd al in november 2005 goedgekeurd, maar de regering stelde de invoering twee maanden uit omwille van grootschalig protest in Indonesië. Maar deze week werd de wet dan toch van kracht. In plaats van de Indonesische Mediacommissie KPI is het nu weer de regering die de licenties uitreikt aan lokale radio- en televisiezenders en die beslist wie aan het hoofd van een mediabedrijf kan staan. De wet biedt de overheid ook mogelijkheden om mediaconcentratie tegen te gaan.
Analisten maken zich nog het meest kwaad over de regel die live buitenlands nieuws verbiedt. De beperking geldt niet voor kortegolfradio, internet of kabel- en satellietuitzendingen. Maar ze treft de 160 kleinere Indonesische radio- en tv-stations hard. Zij maken geregeld gebruik van buitenlandse programma’s. Sommige leggen het verbod naast zich neer en gingen deze week gewoon verder als altijd.
,,Ik begrijp niet wat de redering van de regering is. Buitenlands nieuws vult het plaatselijke nieuws aan en een verbod houdt totaal geen steek’’, zegt Ignatius Haryanto, oud-journalist en nu voorzitter van het Indonesische Instituut voor Pers- en Ontwikkelingsstudies.

Argument

Minister van Communicatie en Informatie Sofyan Djalil verdedigt zijn beleid met het argument dat een deel van de buitenlandse inhoud niet geschikt is voor ,,het culturele milieu van Indonesië’’. ,,Ik heb op zich geen probleem met het nieuws van Voice of America of de BBC, omdat zij bijvoorbeeld democratie, de macht van de wet en andere constructieve kwesties propageren’’, zegt hij. ,,Maar wat van bijvoorbeeld radio-uitzendingen uit Mongolië of Noord-Korea die hier worden uitgezonden? Wat zij voorstaan is simpelweg iets dat tegengesteld is aan de waarden en de filosofie van het land.’’ Vandaar dat alle zenders onder de censuur vallen.
Djalil benadrukt ook dat de wetten alleen live en ongeredigeerde uitzendingen van buitenlands nieuws verbieden. Het beleid is ,,de uitzendingen enkele seconden uitstellen; als er ongeschikt materiaal is, kan het gecensureerd worden’’, zegt hij.
Zijn argumenten overtuigen niet de mediawaakhonden en de meeste analisten. Reporters zonder Grenzen, een internationale niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor de persvrijheid in heel de wereld, zegt dat niets kan rechtvaardigen dat Indonesiërs beroofd worden van programma's waarvan de kwaliteit zelden worden betwist. ,,We zijn ontsteld over de nieuwe regels die de uitzendingen van buitenlandse programma’s beperken. Het is essentieel dat het Indonesische publiek toegang heeft tot een variëteit van mediaperspectieven, en we verzoeken de Indonesische regering dringend om het recht op vrijheid van informatie te respecteren’’, zegt ook Christopher Warren, hoofd van de Internationale Journalistenfederatie, in een verklaring.
Volgens Abdullah Alamudi, lid van de Indonesische Persvereniging, is de echte reden dat de regering bang is van media die ze niet kan controleren. Zelf is hij bang dat morgen ook kranten en tijdschriften aan de beurt kunnen zijn. Tijdens het 32-jarige bewind van de voormalige Indonesische dictator Suharto werd de media strikt in het gareel gehouden met een licentiesysteem. Dat werd in 1998 afgeschaft. Momenteel moet de geschreven pers zich in Indonesië alleen registeren bij de overheid. ,,Het is vrij goed gesteld met de persvrijheid in Indonesië. De media kunnen zeggen en schrijven wat ze willen zonder grote problemen. Kranten vallen de regering aan of bekritiseren ambtenaren en dat is geen probleem’’, zegt Haryanto van het Indonesische Instituut voor Pers- en Ontwikkelingsstudies. ,,Maar we zijn altijd bang dat de regering nieuwe beperkingen zal opleggen.’’
Fabio Scarpello is correspondent van het IPS-persbureau

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

analyse
Familieberichten
Advertenties