De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiowoensdag, 25 januari 2006

Afsluitdijk niet bestand tegen extreme storm
Leeuwarden – De Afsluitdijk moet worden versterkt. Dat blijkt volgens Rijkswaterstaat uit de vijfjaarlijkse watertoets. Nog dit jaar wordt onderzocht wat de beste oplossing is. Afhankelijk van de omvang van de aanpak is er honderd miljoen en vierhonderd miljoen euro mee gemoeid. Er is geen acuut veiligheidsrisico. Versterking van de Afsluitdijk is nodig in verband met verwachte klimaatsverandering en hogere veiligheidseisen. Rijkswaterstaat benadrukt dat er geen acuut gevaar is.
Uit de toetsresultaten van Rijkswaterstaat blijkt dat het hoogste punt van de Afsluitdijk bij een extreme storm niet hoog genoeg is. ,,Er slaat in zo’n situatie water over de dijk’’, aldus Rijkswaterstaat. In het geval van extreme storm kunnen de deuren van de spui- en schutsluizen eruit worden gedrukt.
Uit de veiligheidstoets blijkt verder dat de achtergelegen IJsselmeerdijken van de Noordoostpolder, de Flevopolder en Noord-Holland niet sterk genoeg zijn om het verlies van de waterkerende functie van de Afsluitdijk te kunnen compenseren. De dijken van Fryslân zijn wel tegen een grotere watermassa bestand, vermoedt Rijkswaterstaat. Vorige week bleek een deel van de zeedijk bij Westhoek in vervallen staat te verkeren; dit betreft echter geen dijk die de verminderde functie van de Afsluitdijk zou moeten compenseren.
De in 1932 geopende Afsluitdijk, in vakkringen ook wel de Oude Dame genoemd, is volgens Rijkswaterstaat hoe dan ook aan vervanging toe. Om de Afsluitdijk ook de komende 75 jaar weer aan de gestelde eisen te laten voldoen, zijn volgens Rijkswaterstaat ,,ingrijpende en kostbare maatregelen” nodig.
S. de Wit, directeur water en scheepvaart van Rijkswaterstaat IJsselmeergebied, becijfert de investeringen op honderd miljoen tot vierhonderd miljoen euro. In de dit jaar te starten planstudie naar de werkelijke kosten zal ook rekening gehouden worden met andere functies van het IJsselmeer, bijvoorbeeld in de drinkwatervoorziening, en van de Afsluitdijk, zoals het opwekken van energie in de sluizen. Uiteindelijk zal de Tweede Kamer hierover een beslissing moeten nemen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties