De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiowoensdag, 25 januari 2006

IJzel overvalt verkeer op de Friese wegen
Leeuwarden – De plotselinge gladheid door regen en ijzel heeft vanochtend in heel Fryslân tot aanrijdingen geleid. Zeker dertig keer ging het mis op de Friese wegen. Van ernstig letsel was geen sprake, al liep de situatie op de Wâldwei (N31) tussen Leeuwarden en Drachten door de gladheid zo uit de hand dat de weg deels werd afgesloten. De grootste problemen op de N31 deden zich voor bij de afslag Nijega, richting Drachten. Op die plaats vonden twaalf aanrijdingen plaats, met lichte verwondingen en blikschade als gevolg. De auto’s blokkeerden de rijbaan, en om die weg te kunnen halen, moest de weg richting Drachten worden afgesloten. Op een kruising bij Ureterp botsten acht auto’s op elkaar. In totaal zijn ongeveer honderd auto’s op de Friese wegen bij een aanrijding betrokken geweest.
De politie riep automobilisten vanochtend op om niet de weg op te gaan, tenzij dat echt noodzakelijk was. Rond negen uur werd het weer droger en verdween de gladheid geleidelijk weer. Vanmiddag en vanavond dreigt de situatie zich echter te herhalen. Dan zou er ook wat sneeuw kunnen vallen.
De gladheid is het gevolg van neerslag op het nog zeer koude wegdek. Dat bevriest dan op het asfalt, met alle gevolgen van dien. ,,Het is spiegelglad”, aldus een woordvoerder van de ANWB. ,,Waar gestrooid wordt, valt het nog mee, maar dat is vooral op de snelwegen. Zodra je van de snelwegen af gaat, is het echt een glijbaan.”
Een regenfront dat vanuit het noordoosten over ons land trok, was de boosdoener. Was de gladheid eerst nog beperkt tot Groningen en in mindere mate Fryslân en Drenthe, rond tien uur vanochtend had heel Nederland boven de grote rivieren last van de gladheid.
,,Zodra de druppeltjes het wegdek raken, vriezen ze op. En dan loopt het uit de hand. We krijgen telefoontjes uit Utrecht, Deventer, overal vandaan”, aldus de ANWB-woordvoerder. Volgens hem waren de automobilisten er wel goed op voorbereid. ,,Ik heb alle weermannen er gisteren over gehoord. En wij hebben natuurlijk een waarschuwing afgegeven. Maar als je echt weg moet, heb je niet veel keus natuurlijk.”
In Groningen en Drenthe heeft de gladheid vanmorgen tot de grootste overlast geleid. De Groningse politie telde vanochtend zeker zestig aanrijdingen. Op het Emmaviaduct in de stad Groningen reden vijf auto’s op elkaar. Bij dat ongeluk was ook een vrachtauto betrokken. Dat leidde tot een chaotische situatie. Op de snelweg A7 gleden ter hoogte van de aansluiting met de N33 gleden veel auto’s van de weg. Tussen Hoogezand en Groningen stond een lange file door de gladheid.
Ook in Drenthe kwam het volgens woordvoerders zeker tot enkele tientallen botsingen. Bij ten minste tien aanrijdingen raakten de inzittenden gewond. Ook in de kop van Noord-Holland leidde de ijzel in de ochtenduren tot tientallen aanrijdingen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties