De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiowoensdag, 25 januari 2006

Praktische advies is nog altijd welkom
Drachten – VAC Smallingerland viert vandaag haar vijftigjarig bestaan. VAC staat officieel nog altijd voor Vrouwen Advies Commissie, maar landelijk is dat al veranderd in Voorlichtings- en Adviescommissie. ,,We hebben er juist graag mannen bij”, zegt voorzitter M. Ritman. Ze is een van de negen vrouwelijke leden van de afdeling Smallingerland.
Ritman legt uit waar de oorspronkelijke naam vandaan komt. ,,Dat had te maken met de wederopbouw. In de jaren vijftig was er grote woningnood. Er werd heel snel, heel veel gebouwd, en dat ging ten koste van de kwaliteit. Daarom ontstonden er overal vrouwengroepen die adviezen gaven over de indeling.” Ritman noemt het fonteintje in de toiletten als voorbeeld. ,,Dat hebben de VAC’s jaren op gehamerd. En nu vinden we het allemaal normaal.”
De VAC is niet meer weg te denken bij de bouw van huurhuizen, al zullen maar weinig mensen van de commissie hebben gehoord. ,,We zijn vrijwilligers. Maar er wordt serieus naar ons geluisterd. Onze adviezen zijn welkom.” De afdeling Smallingerland is net druk geweest met de herstructurering van de Drachtster wijk Noordoost, die is gebouwd rond de tijd dat de VAC werd opgericht. ,,Er viel nog veel te winnen binnen de bestaande ruimte. Door muren te verplaatsen en sanitair te verbeteren, zijn die huizen echt opgeknapt.”
De VAC richt zich op de praktische gevolgen van het ontwerp van een huis. Welke kant draaien de deuren op? Waar zitten de stopcontacten? Het zijn zaken waar vooral jongere architecten niet altijd rekening mee houden. ,,Zo troffen we in het ontwerp van een seniorenwoning ramen aan die werden gescheiden door een horizontale balk. Toen we dat namaten, bleek die balk voor de oudere op zijn stoel precies op ooghoogte te zitten. Daar was duidelijk niet over nagedacht”, zegt Ritman. Soms is het te laat om de situatie te veranderen. ,,Maar dan zorgen we dat het de volgende keer wel goed gaat.”
De VAC leidt een onbekend bestaan en doet niet actief aan ledenwerving. Toch heeft de afdeling Smallingerland genoeg aanloop. ,,Het zijn wel vaak vrouwen die in contact staan met de bouw. Mijn moeder zat ook al bij de VAC en mijn vader was architect”, zegt secretaris B. Wierda. Niet iedereen is geschikt voor het werk. ,,We lezen bouwtekeningen. Dat kunnen de meeste mensen niet.” De suggestie dat de VAC haar doelen inmiddels heeft bereikt, wijzen Ritman en Wierda van de hand. ,,Ze bouwen steeds beter, maar we worden ook steeds kritischer. Dat gaat gelijk op.” De blunders van kort na de oorlog worden niet meer gemaakt. ,,Misschien wel dankzij de VAC.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties