De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportwoensdag, 25 januari 2006

‘Als PSV schaakvoetbal speelt, ben ik de PSV van het schaken’
Wijk aan Zee - Een mens moet soms één stap terugdoen om er twee vooruit te kunnen zetten. Jan Werle kan erover meepraten.
EDWARD JORNA
Nog niet zo lang geleden twijfelde de schaker uit Beetsterzwaag aan het nut om z’n schaakloopbaan voort te zetten en koos hij voor een studie rechten om z’n zinnen te kunnen verzetten. Die combinatie zorgde voor een merkwaardig soort van kruisbestuiving, waardoor Werle ook achter het schaakbord weer betere resultaten behaalde, met de schaakgrootmeestertitel dinsdag als de ultieme beloning.
Werle, die tijdens het Corus schaaktoernooi (15 januari) zijn 22ste verjaardag vierde, is na Jan Smeets, Daniël Stellwagen en Erwin l’Ami de vierde Nederlandse schaker in korte tijd die zich al op jeugdige leeftijd schaakgrootmeester mag noemen. ,,Het zegt iets over de opleiding in Nederland, die is heel goed’’, aldus Werle, die in Groningen vrijwel dagelijks onderricht krijgt van Sergei Tiviakov. De tot Nederlander genaturaliseerde Rus eindigde vorig jaar zomer tijdens het Nederlands kampioenschap in Leeuwarden als tweede achter Loek van Wely.
Werle eindigde op het NK als zevende en miste op een haar na zijn derde meestertitel. In het sterk bezette Corus schaaktoernooi in Wijk aan Zee lukte het wel. Daarmee troefde Werle de twee andere Friezen met twee meestertitels op zak, Yge Visser en Sipke Ernst, af. Werle: ,,We wilden alle drie de eerste Friese schaakgrootmeester worden. Het was toch een soort van sportieve strijd. Je zag ook dat we steeds meer toernooien gingen spelen om het te bereiken.’’
Nu Werle de troon heeft bestegen kan hij zich andere doelen gaan stellen. ,,Ik wil me definitief gaan settelen tussen de Nederlandse top. Een topsporter is pas een topsporter als hij zich langere tijd bewijst. Dit resultaat geeft me een geweldige impuls om daar hard aan te werken’’, aldus Werle, die in Wijk aan Zee nog meer te winnen heeft. Met 6,5 punt uit 9 duels staat hij in de C-groep als beste Nederlander genoteerd en mocht hij die positie op de slotdag (zondag) bekleden dan promoveert hij volgend seizoen naar de B-groep.
Veel tijd om z’n succes te vieren gunde Werle zich dinsdag daarom niet. Het feest staat voor woensdagavond gepland, want donderdag is het in Wijk aan Zee een rustdag. ,,M’n ploeggenoten van Hotels.nl komen over en dan zullen we het toch echt wel even gaan vieren. Want hoe je ook wendt of keert, het blijft een bijzondere prestatie’’, aldus Werle, die in Wijk aan Zee tot dusver vier wedstrijden won en vijf keer remiseerde. ,,Ik ga in eerste instantie altijd uit van veiligheid. Als ze zeggen dat PSV schaakvoetbal speelt, dan zou je mij met PSV kunnen vergelijken. Schaken is vooral een kwestie van hard werken, maar als je mij al echte talenten wilt toebedelen dan is het dat ik een positioneel heel goede schaker ben.’’
In de A-groep namen de twee sterkste spelers dinsdag afstand van de rest. Wereldkampioen Topalov won na de nodige avonturen van Karjakin en Anand rekende af met Nederlands kampioen Van Wely. Voor beiden staat de teller op 6,5 punt.
Het zwarte schaap binnen de Nederlandse schaakfamilie heet Ivan Sokolov. De grootmeester uit Lelystad, toch de Nederlander met de hoogste rating, leed in Wijk aan Zee alweer zijn derde nederlaag. Dit keer profiteerde de bijzonder sterk spelende Boris Gelfand van een fout. De Israëliër staat op de derde plaats in het klassement, met de Engelsman Michael Adams.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties