De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Cultuurwoensdag, 25 januari 2006

Daan Manneke schrijft nieuwe ‘Stabat Mater’
Boxtel - Componist Daan Manneke (1939) gaat een nieuwe, eigentijdse Stabat Mater componeren. Hij doet dat in opdracht van de Stichting Stabat Mater in Boxtel, die in 2008 haar tienjarig bestaan viert. Dat heeft de stichting deze week laten weten.
Het Stabat Mater is van oorsprong een liturgisch gedicht. Sinds Josquin Des Préz in 1440 deze klaagzang toonzette, hebben vele opvolgende generaties componisten zich door dit thema van de bedroefde moeder laten inspireren. Stichting Stabat Mater realiseert jaarlijks concerten waarbij werken van verschillende componisten ten gehore worden gebracht. De muzikale beleving van het religieuze treurgedicht staat daarbij centraal.
Voor het jubileum in 2008 heeft de stichting, mede door een bijdrage van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, nu een opdracht voor een nieuw muziekstuk uitgeschreven. Het is de bedoeling dat Het Brabants Orkest en Brabant Koor de compositie van Manneke gaan uitvoeren.
Daan Manneke schreef een veelzijdig oeuvre van meer dan 150 werken. Voor zijn vele verdiensten op muzikaal gebied ontving hij in 1999 de cultuurprijs van de provincie Noord-Brabant. In 2000 werd hij onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Te lezen is:
'Het Stabat Mater is van oorsprong een liturgisch gedicht. Sinds Josquin
Des Préz in 1440 deze klaagzang toonzette,...'

Josquin Des Préz schijnt geboren te zijn in de periode 1450 - 1455 [zie:
Wikipedia.de] of al in 1440. Het toonzetten van het 'Stabat Mater' in
1440 lijkt derhalve onmogelijk. Een latere datering van de toonzetting
zou beter zijn.

Met vriendelijke groet.

Wim Pin

Wim Pin, Culemborg - donderdag, 7 september 2006


cultuur
Familieberichten
Advertenties