De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Cultuurwoensdag, 16 november 2005

Kippenvelmomentjes in huiskamersfeer
Ellen Stikkelbroeck
Wie vaker naar een concert van Ilse de Lange is geweest, weet wat ’ie kan verwachten. Een mix van stevige en rustige countryliedjes, vrolijk aan elkaar gebabbeld door een Almeloos ‘meisje’ dat ondanks haar succes ,,zo gewoon’’ is gebleven. Het is eigenlijk gewoon haar handelsmerk: Ilse de Lange, die tussen de nummers door altijd zo gezellig over ditjes en datjes keuvelt. Ook in haar nieuwe tournee is dat het geval, met als hoogtepunt de uitgebreide beschrijving van de ontmoeting met haar nieuwe producer in een studio in Los Angeles. En toch is deze serie concerten anders dan anders, zo bleek gisteravond in De Harmonie in Leeuwarden.
Waar De Lange het de afgelopen jaren gewend was om op te treden voor staand publiek, is haar nieuwe tournee een echte theatertoer. Tot aan de toegiften blijft het publiek keurig zitten. En waar het anders altijd luidkeels meezingt met welbekende liedjes, luistert het nu aandachtig naar wat De Lange en haar muzikanten ten gehore brengen. De toon wordt dan ook al bij het eerste nummer gezet, als De Lange alleen op het grote podium a capella het nummer These days zingt. Dit wordt een concert met luisterliedjes en kippenvelmomentjes, dat weet je meteen.
Zorgvuldig opgebouwd, met steeds een paar instrumenten meer, volgen When we don’t talk , When you put it like that en I know a good thing when I see it . Grotendeels akoestisch gespeeld is er duidelijk alle ruimte voor de muziek. De Lange en haar muzikanten zitten in een intiem huiskamerdecor met karpetjes op de vloer en lichtbalken als grote raamluiken op de achtergrond. Het is alsof je komt kijken en luisteren naar een clubje mensen dat graag samen muziek maakt in een klein kroegje achteraf. Alleen is dat kroegje dan een wat groter uitgevallen theaterzaal.
Verschillende liedjes klinken onbekend in de oren. De Lange brengt een paar nieuwe nummers ten gehore, die ze in januari voor haar nieuwe album zal gaan opnemen in Amerika. Maar ook zijn er wat oudere, rustige liedjes uit de kast gehaald die ze al een tijdje niet meer heeft gespeeld, omdat die niet echt tot hun recht komen bij de gebruikelijke sta-concerten. Het is af en toe even goed luisteren of een nummer nu nieuw is, of juist niet. Dat werkt verfrissend.
Het laatste nummer voor de pauze, Livin’ on Love , is de opmaat voor het tweede deel van het concert, waarin de elektrische gitaren aan ruimte winnen. De stoelen op het podium gaan aan de kant, De Lange’s keurige jasje en pumps zijn vervangen door een T-shirt en stoere boots en het geheel rockt wat meer. Het publiek, dat al die tijd zo keurig heeft zitten luisteren, voelt zich zowaar een beetje onwennig als het bij I’m not so tough opeens wordt geacht wél mee te zingen. Na de stevige toegift Clean Up sluit Ilse de Lange het concert passend af met minimale begeleiding en een soms haast breekbare stem in het nummer I love you .
Concert: Ilse de Lange
Plaats: Harmonie, Leeuwarden
Belangstelling: uitverkocht

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties