De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Dossierdinsdag, 15 november 2005

Gevaarlijk gelijk
Mik Schots
Minister Verdonk heeft natuurlijk gelijk met haar weigering om Salomon Kalou in aanmerking te laten komen voor versnelde naturalisatie, ook al heeft de oppositie geprobeerd haar via een spoeddebat tot andere gedachten te brengen. Salomon mag gewoon in Nederland wonen en zijn goedbetaalde werk verrichten, en loopt geen enkel gevaar om opgepakt of anderszins lastig gevallen te worden. ‘Meneer Kalou’ mag zelfs met zijn club overal in Europa voetbalwedstrijden spelen, aldus de minister. En als hij netjes afwacht, is hij over een paar jaar alsnog aan de beurt voor het Nederlanderschap. Wat zijn er dan voor andere redenen voor onmiddellijke naturalisatie te verzinnen dan de oneigenlijke dat wij graag op het WK in Duitsland wat extra buitenlandse hulp zouden inroepen en dat Kalou daar zou willen schitteren?
Maar Verdonk en haar politieke adviseurs hebben genoeg kijk op voetbal om te weten dat Kalou’s hulp van de zomer niet nodig is. We hebben zoveel topspitsen in huis dat zelfs Makaay er vijf vóór zich heeft bij het Nederlands elftal, dus er is geen enkele noodzaak om Kalou aan deze groep toe te voegen. Bovendien is Salomon jong genoeg om ons in 2010 nog op een WK te dienen, als de huidige spitsengeneratie op zijn retour is.
Toch dreigt er een kink in de kabel te komen. Sinds de nederlaag van donderdag tegen Rapid Boekarest mag Kalou met Feyenoord namelijk helemaal niet meer overal in Europa voetbalwedstrijden spelen. Kalou is veroordeeld tot voortploeteren op de Nederlandse velden en dat is funest voor zijn carrièreperspectief. Hij kan maar één ding doen en dat is zorgen dat hij nog vóór de kerst ergens anders aan de bak komt, zodat hij de tweede helft van dit seizoen alsnog verder Europa in kan.
Bij een Nederlandse club zal dat niet lukken. PSV is met Koné en Culina inmiddels voorzien, bij Heerenveen beginnen Huntelaar, Samaras en Bruggink net lekker te draaien, AZ heeft met Perez en Arveladze genoeg scorend vermogen en bij Ajax kiezen ze bij voorkeur de verkeerde spitsen. Trouwens, een Nederlandse club biedt nauwelijks een garantie voor een Europees avontuur na december. Dus zal hij kiezen voor een buitenlandse club en als hij een beetje slim is, wordt het een Duitse.
In Duitsland weten ze een talentvolle buitenlander wél aan zich te binden. Daar kwam zelfs voormalig Ajax-speler Nando Rafael, die als vluchteling volgens de regels waarop Verdonk zich baseert niet eens meer in Nederland voetbalwedstrijden mocht spelen, maar al te vlot in aanmerking voor het Duitse staatsburgerschap en voor een plaats in de nationale jeugdselectie. We moeten niet gek opkijken als Rafael van de zomer op het WK opgesteld wordt in de Mannschaft.
Het doemscenario is dat naast Rafael ook Salomon Kalou daar opduikt en dat ze in Duitse dienst gezamenlijk het vonnis vellen over het Nederlands elftal. Om te beginnen in 2006, maar net zo makkelijk in 2010 en 2014 opnieuw. Dat zou zomaar kunnen, zal bondscoach Van Basten beamen.
Mevrouw Verdonk heeft het recht aan haar zijde en past de regels foutloos toe. Maar ik denk niet dat ze zo gelukkig zal zijn met haar gelijk als de heren Rafael en Kalou het land in rouw hebben gedompeld. Ze kan dan slechts hopen op asiel in een ver land of een baantje als hulptrainer van Dick Advocaat.
Haar beslissing herroepen is echter geen optie meer. Misschien dat ze zich wat kan indekken door als alternatief Kalou’s landgenoot Arouna Koné te dwingen tot een supersnelle naturalisatie. Die houdt wel van een tussentijdse overstap en kan ongetwijfeld een beroep doen op de uitzonderingsregeling voor bijzondere talenten. Al is dat voor Friezen even geen opbeurende gedachte.
Mik Schots is auteur van het bij AW Bruna verschenen boek ‘Waarom Nederland nooit een finale zal winnen van Duitsland’.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties