De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Economiedinsdag, 15 november 2005

‘Kollum’ helpt starters aan huis met loods
Kollum - Startende ondernemers kunnen een huis met bedrijfsloods huren op industrieterrein Jumaheerd in Kollum. Woningstichting Kollumerland, de gemeente Kollumerland en Pijnacker Planontwikkeling hebben plannen ontwikkeld voor deze doelgroep.
De initiatiefnemers hebben het plan gisteravond gepresenteerd aan de ondernemers in de gemeente. De avond trok ongeveer 150 geďnteresseerden. De initiatiefnemers verwachten veel animo, omdat het voor veel kleine bedrijven onmogelijk is een bedrijfspand te kopen. ,,Banken eisen zekerheid. Ze verstrekken alleen krediet als de ondernemer eigen vermogen kan inbrengen en vragen bovendien een hoger rentepercentage aan bedrijven dan aan een particulier”, vertelt O. Algra van de Woningstichting Kollumerland. Het geld dat de starter wel heeft gespaard, kan meestal niet worden ingezet voor een eigen bedrijfspand. ,,Dat geld is hard nodig voor het materiaal”, weet Pouwel Pijnacker.
De helft van de grond op het bedrijventerrein (totaal 7,5 hectare) is inmiddels verkocht. Pijnacker heeft het plan ontwikkeld om ook de andere helft van het terrein snel te kunnen verkopen.
De woningstichting stapte in, vanwege de herstructureringsplannen voor Kollum, vertelt directeur R. Kuik. ,,Rondom de wijk die we willen opknappen zitten ondernemers die vanuit hun schuur werken. We zouden het liefst willen dat zij naar het bedrijventerrein gaan. Niet iedereen kan dat betalen, maar met dit plan bieden we hen een zeer haalbaar alternatief.”
De initiatiefnemers hebben in eerste instantie ruimte voor zes startende, of doorstartende bedrijven. Het plan bestaat uit een kavel van 1200 meter. Daarop staat een huis en een loods van 150 vierkante meter. ,,Het initiatief is uniek in Fryslân en misschien zelfs voor heel Nederland”, meldt Kuik trots.
De huurprijs voor de grond, loods en het huis bedraagt 1450 euro per maand. Voor het huis kan de ondernemer huursubsidie aanvragen. Volgens wethouder Hogendorp is de vraagprijs redelijk. ,,In bedrijfsverzamelgebouwen betalen ondernemers ook al zevenhonderd tot achthonderd euro per maand en dan heb je nog geen huis.” De ondernemers hebben bovendien de mogelijkheid om het huis en de loods te kopen als ze genoeg eigen kapitaal hebben opgebouwd. Ook hebben de ondernemers de mogelijkheid om de loods te verdubbelen als het bedrijf groter wordt. ,,In een verzamelgebouw heb je dat niet. Op een gegeven moment groeit een bedrijf daaruit als het goed is en moet het opnieuw investeren in een nieuw gebouw. Sommige machines moet je vastzetten in het beton. Dat is een flinke investering. Bij dit plan hoef je die investering maar een keer te doen.”
Hogendorp denkt dat het startersidee vooral in trek zal zijn bij schilders- of metselaarsbedrijven. ,,Die heb je veel in deze regio.” Maar hij hoopt ook dat het initiatief nieuwe bedrijvigheid naar de gemeente lokt. De gemeente Kollumerland wil het idee met Vijftigduizend euro subsidiëren. Bovendien zal bedrijfsfunctionaris D. Paauw ondernemers selecteren. ,,We geven deze mogelijkheid natuurlijk niet aan iedereen. Er moet wel een serieus ondernemersplan op tafel liggen”, stelt ze. Een ondernemer die failliet gaat, is overigens meteen ook zijn woning kwijt. ,,Wie niet betaalt, ligt eruit”, aldus Kuik.
Het plan van de initiatiefnemers zal gefaseerd worden uitgevoerd. De bouw van de eerste huizen en loodsen beginnen pas als er minimaal twee belangstellenden zijn. De middelen die vrijkomen bij een eventuele verkoop worden ingezet voor weer nieuwe startersinitiatieven op Jumaheerd.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties