De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Regiodinsdag, 15 november 2005

Schraard stemt over Schoolstraat 14
Schraard – Alle inwoners van Schraard mogen maandagavond 21 november hun zegje doen over de verbouwplannen van de woning aan de Schoolstraat 14 in hun dorp. Het huis is sinds twee jaar in eigendom van de Vereniging voor Dorpsbelang. Er zijn nieuwe huurders voor het pand en om hen te gerieven wordt het huis verbouwd en moet dorpsbelang een hypotheek van 25.000 euro sluiten. Daarvoor is de toestemming van de leden van dorpsbelang nodig. Dat bedrag wordt in 25 jaar terugverdiend door een lichte huurverhoging toe te passen.
Met de hoogte van de huurprijs valt het overigens wel wat mee, stelt Tjeerd Douna, voorzitter van dorpsbelang in Schraard. Bij het vaststellen van de huurprijs wordt namelijk rekening gehouden met de geluidsoverlast die de gebruikers van dorpshuis De Utwyk veroorzaken. De woning grenst pal aan het dorpshuis. De bewoners horen in de keuken en in een van de slaapkamers het muziekkorps oefenen.
Over het lawaai mogen de bewoners van Schoolstraat 14 echter niet klagen. In een akte hebben het bestuur van dorpsbelang en de huurders vastgelegd dat de bewoners geen bezwaar kunnen maken tegen de geluidsoverlast. Dorpsbelang voorkomt daarmee dat de bewoners op een of andere manier weten te bereiken dat er in het dorpshuis geen muziek meer mag worden gemaakt. ,,Dan kinne wy it doarpshûs wol slute’’, stelt Douna.
Het dorpshuis was vroeger de christelijke basisschool, het huis Schoolstraat 14 was de woning van de onderwijzer. Beide panden waren eigendom van de hervormde gemeente. Begin jaren tachtig ging de school in Schraard dicht. Voor het symbolische bedrag van een gulden nam dorpsbelang Schraard het schoolgebouw over en verbouwde het tot dorpshuis. In 2003 kocht dorpsbelang de voormalige onderwijzerswoning van de kerk. Met de transactie was 30.000 euro gemoeid. De huurder ging mee over. Aanvankelijk was het de bedoeling om de woning en het dorpshuis samen te voegen. Dit plan werd geschrapt.
Dit jaar verliet die huurder het pand. Toen de nieuwe huurders zich aandienden, werd een verbouwplan van de woning gemaakt. Het plan bestaat uit de aanleg van centrale verwarming, een nieuwe keuken en drie slaapkamers op de eerste verdieping.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties