De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Regiodinsdag, 15 november 2005

Crisisberaad nodig bij aankomst Sint in Sneek
Sneek – Het was nog lange tijd spannend zaterdag in Sneek. Komt-ie nu wel of komt-ie nu niet. Om twaalf uur, het beoogde afmeertijdstip, draalt Rik van Sesamstraat ongedurig over de aanlegsteiger van de Waterpoortsgracht: er is nog niks te zien. Burgemeester Brok probeert de duizenden kinderen en hun papa’s en mama’s op de kades nog gerust te stellen: ,,De Sint heeft het me beloofd. Hij komt echt.’’
Maar als dan die vermaledijde Pakjesboot 7½ de Geeuw opdraait, met alleen maar Hoofdpiet en Wegwijspiet er op, kan Brok de schijn niet meer ophouden. ,,Ik moet in crisisberaad op het stadhuis.’’ De driehoek van burgemeester, politiechef en brandweercommandant moet een plan de campagne uitdenken om Sint Nicolaas te zoeken en alsnog naar Sneek te halen.
De Friese kinderen zijn inmiddels spontaan ,,SIN-TER-KLAAS! SIN-TER-KLAAS!’’ gaan scanderen. Tevergeefs. Plotseling lijkt de egaalgrijze, laaghangende Friese lucht een onheilspellende voorbode van de grootste teleurstelling van het jaar. En die manische Wegwijspiet maar kakelen dat het zonder de Sint ook wel kan – terwijl het allemaal zíjn schuld is.
Rik ziet het inmiddels helemaal niet meer zitten, en zijgt pardoes ineen op de kade. Hij vreest dat de Sint echt niet meer komt. Antoinette (7) uit Sneek gelooft er nog wel in: ,,Ik ben het hele jaar braaf geweest.’’ Ze klikt dat haar zusje Angelique (5) ,,altijd een boefje’’ is, maar die denkt optimistisch dat de Sint dat wel door de vingers zal zien.
Ze houden de moed er in, en hebben van hun vader Anton van der Meulen (33, ,,Ik wil een speelgoedtrein van de Sint’’) in elk geval het juiste versje geleerd: het enige Sinterklaasliedje waar papa’s en mama’s nooit genoeg van krijgen, dat van het Goede Doel.
Maar dan – het is inmiddels tien voor half één – weerklinkt er in de verte een zware stoomfluit. ,,Dat kan alleen maar met een stoomboot’’, juicht Rik. ,,Hoor die boot tekeer gaan. Die is natuurlijk ook blij dat-ie er is.’’
En ja hoor: om 12.23 uur leggen de zeeverkenners van Greate Pier Groep Sneek de trossen van de Stoomboot vast en daalt de Sint uit de Stoomboot af naar de uitzinnige kinderschaar. Natuurlijk weet de eminente goedheiligman van de prins geen kwaad. Heeft Wegwijspiet het weer in het honderd laten lopen door de verkeerde pakjesboot te nemen? ,,We zijn gewoon in Pakjesboot 12 achter hem aan gevaren’’, verheldert de bisschop.
Het Sinterklaasfeest in Sneek trok bijna 50.000 toeschouwers. Naar de uitzending op tv keken 1,8 miljoen mensen.
Zodra de Sint er is, kan het feest beginnen. Op zijn trouwe schimmel Amerigo maakt hij een rijtoer; duizenden langs de route juichen hem toe.
De goede man is nog altijd vitaal, zo valt na weer een jaar opnieuw te concluderen. Zijn poging tot pakjeskorfbal levert een airball op, maar de worp is redelijk soepel uitgevoerd. Bij het stadhuis komen de stramme gewrichten pas echt in beweging, als Remon de Jong, die voor elke gelegenheid in Fryslân op te trommelen is om een freestyle-tje op het thema ten beste te geven, zijn Sinterklaasrap ten gehore brengt. De hippe Sint komt nu echt los.
Op het plein voor de Martinikerk staat op een podium de zetel voor de Sint. Burgemeester Brok heeft zijn crisisberaad kunnen beëindigen, en overziet tevreden de toegestroomde menigte. Dan bestijgt de Sint het podium. Pas dan weten we het zeker: de Sint is hier, en hij is niet met lege handen gekomen. En waarachtig: de Sint heeft zijn handen nog niet ten hemel geheven of de zon breekt door het wolkendek. Van de burgemeester krijgt hij een Tomke-boekje met versjes en vriendelijke welkomstwoorden. ,,Dat hawwe jo moai sein, boargemaster’’, verbluft de bisschop van Myra zijn gehoor in het Fries. ,,Tige tank!’’
Helemaal vooraan, vlakbij het podium, staat Olav (4) uit Kollumerzwaag. ,,Helemaal niet eng hoor’’, zegt hij stoer. ,,In het begin wel, maar toen wisten we nog niet of-ie wel echt kwam.’’ En dat terwijl Olav van de week, na het zien van de verontrustende berichten in het Sinterklaasjournaal , zijn opa nog even gebeld had. Of die de Sint even met zijn boot kon gaan ophalen als bleek dat die echt niet op de Pakjesboot zou zijn. Opa stelde hem gerust.
Van Zwarte Piet kreeg Olav een grote koek en pepernoten. Een hele verwennerij, want vrijdag had hij van Sint Maarten ook al heel veel snoep gekregen. En dan mag hij ook nog zijn schoen zetten. ,,Ik heb Turtles gevraagd. We hebben geen gaatje in de schoorsteen, maar mama zegt dat Sinterklaas daar wel wat op verzint.’’
Daar is geen twijfel over, weet ook de Bogerman Big Band, die een nieuw Sinterklaaslied heeft geschreven en swingend ten gehore brengt. ,,Sinterklaas is weer in ’t land / Zet je zorgen aan de kant / Hij heeft pakjes meegenomen / Het is feest in Nederland.’’ De eeuwenoude Sint danst onverdroten mee, net als de beduidend jongere burgemeester Brok.
De komende weken zal de Sint met zijn Pieten vele kinderen een nachtelijk bezoek brengen om pakjes en snoepgoed in hun schoenen achter te laten. Op 5 december viert hij traditiegetrouw zijn verjaardag. Op zijn verjaardag, 6 december, kiest hij het ruime sop terug naar Spanje.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties