De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiovrijdag, 28 oktober 2005

Zorro rijdt in film op Friese hengst
Jitske veenstra
Makkum/Hollywood – Sinds gisteren schittert ’ie in Nederland op het witte doek: de Friese hengst Ariaan van Haye Attema uit Makkum. De hengst ‘speelt’ Tornado, het paard van de held Zorro, in de film The Legend of Zorro. Zorro wordt vertolkt door Antonio Banderas.
Ariaan is veel in beeld, weet Attema’s dochter Annette Berends. Ze heeft het van horen en zeggen, want zelf heeft ze de film nog niet gezien. Haar ouders evenmin. ,,Mar dat binne wy seker noch fan plan.’’
De filmmakers kwamen Ariaan op het spoor via de website van Annette’s broer Simon die in het Amerikaanse Hemet (California) woont. Op deze website biedt zoon Simon Friese hengsten van zijn vader te koop aan. ,,Ariaan is al yn 2003 nei California gongen’’, vertelt Annette. Drie dagen voor de opnames belde de filmproducer met Simon. Of hij Ariaan kon kopen.
,,It wie in gok’’, zegt Annette. ,,Want wy wisten net rjocht oft Ariaan wol geskikt wie. Sa moast hy wol oer in protte lawaai kinne. Mar it is goed gongen.’’
Ariaan heeft halsbrekende toeren moeten uithalen met Zorro op zijn rug. ,,Sa moast it hynder út in brânende skuorre drave’’, vertelt Annette.
De Friese hengst, die met The Legend of Zorro zijn debuut op het witte doek maakte, is beslist niet voor de leeuwen gegooid, benadrukt ze. ,,In filmtrainer hat him foar elke sêne goed traind. Dy man hat ek hynders traind foar de bekende Disneyfilm Racing Stripes .’’

Trots

In de film is Ariaan vier jaar oud. ,,Yntusken is hy al fiif.’’ Of de hengst in meer films gaat spelen, is niet bekend bij de Attema’s. Maar al blijft het bij een, de Makkumers zijn sowieso hartstikke trots.
Friese paarden zijn zeer gewild in de filmwereld. Niet alleen vanwege hun imposante verschijning, maar vooral ook vanwege hun rustige, gehoorzame karakter.
Eerder speelden er al ‘Friezen’ mee in onder meer de film Alexander de Grote van regisseur Oliver Stone.
Ook in videoclips van de muziekzender MTF doken geregeld Friese paarden op.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties