De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiovrijdag, 2 september 2005

Vandalen Bolsward zijn rustiger
Bolsward – De jongeren van Bolsward lijken hun leven te hebben gebeterd als het op vandalisme aankomt. In de eerste acht maanden van dit jaar is er voor een dikke 4700 euro vernield, terwijl de schade in dezelfde periode vorig jaar 60.000 euro was.
Dat blijkt uit de cijfers van de Vandalismemeter van Bolsward, die door CDA-raadslid S. de Rouwe openbaar zijn gemaakt. Het raadslid heeft de cijfers op de website van zijn fractie gezet, omdat de gemeente zelf nog steeds geen inzage geeft in de bedragen, zegt hij. ,,In de gemeenteraad is vorig jaar een motie van het CDA aangenomen, waarin werd besloten tot het bijhouden van de vandalismemeter. In die motie stond ook dat de uitkomsten openbaar zouden zijn, zodat de burgers er lering uit konden trekken. Helaas stopt het college de uitkomsten tot nu toe alleen in een interne map, die alleen door raadsleden is in te zien.”
De Rouwe denkt niet dat hij problemen krijgt met het openbaar maken van de vandalismemeter: raadsleden mogen in principe niet ‘lekken’ uit vertrouwelijke stukken. ,,Dat geldt alleen als er een expliciete geheimhoudingsplicht op de stukken ligt. In dit geval zijn ze niet vertrouwelijk, ze zijn alleen niet eerder naar buiten gebracht.”

Lichtmast

In de eerste negen maanden zijn er in totaal negen vernielingen geweest aan particuliere en gemeentelijke eigendommen, blijkt uit de vandalismemeter. Het duurst om te herstellen was de schade aan twee lichtmasten: bijna duizend euro per mast. Verder werden tot vier keer toe ruiten ingegooid bij het Marne College aan de Burgemeester Praamsmalaan. Het herstel hiervan kostte de gemeente in totaal zo’n 1200 euro.
Het Marne College moest het ook vorig jaar flink ontgelden: er werd toen voor dik 15.000 euro aan vernielingen aangericht. De vernieling van een kunstwerk in de straat waaraan de school staat, bezorgde de gemeente de grootste schadepost: 30.000 euro.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties