De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Economievrijdag, 2 september 2005

Opdrachten te groot, eisen te streng
Kleine bedrijven kansloos bij aanbestedingen

Zoetermeer - Kleine en middelgrote bedrijven maken weinig kans om grote opdrachten van de overheid binnen te slepen.

Sinds enkele jaren moeten grote opdrachten van de Nederlandse overheid in heel Europa worden aanbesteed. Door de Europese eisen vissen kleine en middelgrote bedrijven in Nederland veelal achter het net.

ALLERT VAN DER HOEVEN
Onderzoeksbureau EIM heeft dat vastgesteld in een onderzoek dat het gisteren publiceerde. Van de de grote Nederlandse bedrijven, met honderd of meer werknemers, haalden in 2001 naar schatting 5,4 procent één of meerdere openbare Europese aanbestedingen binnen, tegen slechts 0,2 procent van de Nederlandse mkb-bedrijven, aldus het EIM. Mkb-bedrijven (tot honderd werknemers) maken 99,3 procent van de Nederlandse bedrijven uit.
De mkb-bedrijven hebben veel last van de hoge kosten die ze moeten maken bij de ingewikkelde aanbestedingen, met maar een kleine kans op succes. Ook zijn de eisen die de aanbestedende partijen vaak stellen, veel te hoog voor de kleinere bedrijven. Daarbij zijn de opdrachten vaak te groot voor het mkb, aldus onderzoeker P. van der Zeijden.
Het EIM adviseert dan ook de overheden die de opdrachten uitzetten, om deze in kleinere porties te verdelen, zodat ook de kleinere bedrijven kans maken een opdracht binnen te halen.
Ook vindt Van de Zeijden dat de eisen die de opdrachtgever stelt, wel wat minder hoog kunnen liggen. Vooral eisen aan de grootte van een bedrijf of aan ervaringen met grote opdrachten zijn vaak fnuikend voor de kansen van de kleinere bedrijven.
Tot slot kan de invuloefening van aanbestedingen wel wat simpeler, vindt Van der Zeijden. Veel vragen lijken minder belangrijk en daarbij moeten bedrijven vaak meteen al bewijsstukken meesturen, terwijl je die ook alleen zou kunnen vragen nadat je de opdracht gunt aan het bedrijf. Kan deze de bewijzen niet overleggen, dan verliest deze alsnog de opdracht.

Voortrekken

MKB Noord is het eens met de conclusies, maar vindt daarnaast dat bedrijven er zelf ook veel aan kunnen doen. Zij kunnen bijvoorbeeld meer samenwerken, zodat ze grotere opdrachten aankunnen. Ook is het in beeld komen en blijven bij de grote opdrachtgevers, zoals gemeenten, van groot belang, zegt woordvoerder A, Oosterhoff van MKB Noord.
Oosterhoff vindt ook dat de overheid en plaatselijke bedrijven meer zouden kunnen samenwerken bij het vaststellen van opdrachten. Hij benadrukt dat dat niet betekent dat gemeenten de lokale bedrijven moeten voortrekken bij het toekennen van opdrachten.
Begin augustus had VNO-NCW al kritiek op aanbestedingen door de overheid. Volgens de werkgeversorganisatie hebben instellingen van de overheid te weinig deskundigheid in huis en stellen zij onredelijk hoge eisen aan bedrijven die voor een opdracht in aanmerking komen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties