De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Economievrijdag, 2 september 2005

NOM wil hulp Netam overwegen
ALLERT VAN DER HOEVEN
Leek – De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij NOM is bereid nogmaals een investering in trailerbouwer Netam in Leek te overwegen, als er een plan ligt voor een doorstart.
Dat meldde woordvoerder H. Verheij vandaag, na eerdere berichten dat de NOM geen geld in het bedrijf wilde steken, waardoor het maandag het faillissement aanvroeg.
Eerder deze week, toen bleek dat Netam richting een faillissement koerste, suggereerde vakbond CNV dat de NOM zijn handen van Netam aftrok, waardoor het faillissement onvermijdelijk was. Daarvan is volgens Verheij geen sprake. ,,De NOM heeft gesproken met de directie van Netam. Toen is gezegd dat de NOM een investering wilde overwegen, als het bedrijf met een gedegen plan kwam. Daarna hebben wij niets meer gehoord van de directie.’’
Volgens Verheij is het standpunt van de NOM hierover niet gewijzigd. Als de curator komt met een gedegen plan voor een doorstart, wil de NOM een investering in het nieuwe bedrijf alsnog overwegen. Van een principiële afwijzing van investeringen in de maakindustrie wil de NOM niets weten. Gisteren hebben de NOM en CNV-bestuurder M. Hietkamp dit misverstand uit de wereld geholpen.
De bewindvoerder van het in bedrijf heeft inmiddels alsnog het faillissement aangevraagd. Eerder bleek dat de rechter geen faillissement had uitgesproken, maar een voorlopige surseance van betaling. Dat betekent dat een door de rechter benoemde bewindvoerder gaat beoordelen of er voor de schuldeisers een bevredigende oplossing gevonden kan worden, zodat het bedrijf kan blijven bestaan.
Bewindvoerder H.F. Wolgen uit Adorp was snel klaar met het beoordelen van de boeken van Netam. De schulden van het bedrijf zijn zo hoog, dat een overeenkomst met de schuldeisers niet haalbaar lijkt. Nu al staat circa drie miljoen euro open en dat wordt snel meer als het bedrijf doorgaat met zijn activiteiten. Wolgen vroeg gisteren daarom de rechter alsnog het faillissement uit te spreken.
Naar verwachting spreekt de rechter begin volgende week het faillissement uit, waarna de beoogde curator Wolgen met een doorstartplan kan beginnen, als hij daartoe kansen ziet.
Afgelopen maandag kondigde Netam aan het faillissement aan te vragen. Het bedrijf had onvoldoende geld om door te kunnen gaan met de activiteiten. Directe aanleiding voor de aanvraag was dat Netam de salarissen van het personeel niet meer kon betalen.
Bij Netam werken nu 120 mensen, waarvan tachtig in Leek.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties