De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiovrijdag, 2 september 2005

Vreewijk op haar na failliet
Drachten – Het partycentrum Vreewijk dat vorig jaar naar het voormalig Fries Paardencentrum in Drachten is verhuisd, staat op het randje van faillissement. Als Vreewijk niet meer armslag krijgt van Smallingerland gaat het over de kop, zegt eigenaar M. Dolstra. Overigens heeft de provincie Fryslân geen enkele moeite met meer uitbreidingsmogelijkheden van het centrum.
Toen de stichting Esbo van J. Boomsma uit Leeuwarden en L. Steendam uit Drachten het Fries Paardencentrum (FPC) in 2003 overnam, mochten er diverse activiteiten worden gehouden. ,,Met die wetenschap hebben we het centrum ook gekocht’’, aldus Boomsma. Maar binnen een paar dagen nam het college van burgemeester en wethouders van Smallingerland een nieuw voorbereidingsbesluit waarin het aantal activiteiten sterk wordt beperkt: niet meer dan twaalf evenementen per jaar. Voor Dolstra een onwerkbare situatie. ,,Ik mag hier dus niks.’’
Boomsma vreest een faillissement voor het hele paardencentrum. Sinds hij eigenaar is, heeft hij al vijftien mensen moeten ontslaan. Hij vindt dat Smallingerland meer naar haar collega’s in Heerenveen moet kijken. ,,Het Thialf-stadion kan ook niet alleen bestaan van schaatsen. Daarin worden ook allerlei andere activiteiten gehouden. Dat heeft burgemeester De Jonge daar goed geregeld.’’ Als Esbo niet meer ruimte krijgt van B en W, dan laten Boomsma en Steendam het centrum slopen en willen ze een woonwijk op het terrein neerzetten.
Het college van Smallingerland houdt voet bij stuk, aldus wethouder Kuipers. Het beroept zich onder meer op milieuregels. Onzin, aldus Boomsma. ,,Nu mogen er dagelijks ook al vierduizend auto’s met paardentrailers langsrijden.’’ Overigens heeft commissaris van de koningin Nijpels Esbo vorig jaar per brief laten weten geen enkele moeite te hebben met uitbreiding van meer activiteiten in het centrum. In eerste instantie is echter de gemeente de beslissende partij. De gemeenteraad neemt 4 oktober een besluit.
Gisteren lichtte het architectenbureau LOLA landscape architects de plannen toe. Op het tien hectare grote terrein staan 120 strokenwoningen, 95 blokwoningen, tachtig torenwoningen en 55 patiowoningen gepland. Het gaat om laag- en hoogbouw (tot ongeveer vijftien meter). De woonwijk – die de werktitel Camp+ heeft - is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder, die er hun hele leven kunnen blijven wonen. Er komen diverse voorzieningen zoals een gezondheidscentrum met daarin een apotheek, drogist, huisarts, fysiotherapeut, schoonheidsspecialist, pedicure, fitnessruimte, zwembad, sauna, kuuroord, tennisbaan en sportruimte.
De paardenhal verdwijnt van het terrein. De bedoeling is die uit elkaar te halen en elders weer op te bouwen. De totale kosten van de uitvoering van het plan bedragen zeventig miljoen euro.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties