De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Economievrijdag, 26 augustus 2005

Grote schade dreigt als wintercollectie te laat komt
Alle zeilen bij na importstop Chinese kleding
ALLERT VAN DER HOEVEN
Bolsward – De kleding terug naar China en via Maleisië of Vietnam weer terug naar Nederland. Het is een van de trucs die importeur Lunter uit Bolsward toepast om het importverbod van Chinese kleding te omzeilen.
De bizarre situatie in de Europese havens blijft voorlopig nog bestaan. Containers vol shirts, truien en broeken, wachtend op een oplossing voor de importstop voor Chinese kleding. Een gevolg van het overschrijden van de door de Europese Unie vastgestelde importquota.
Als de wintercollectie niet voor einde volgende week geleverd kan worden, is de directe schade voor Nederland alleen al honderd miljoen euro, schat algemeen directeur Han Bekke van brancheorganisatie Modint. Voor de Europese Unie is deze vele malen groter. Daarbij komt nog de gevolgschade van ingezette reclamecampagnes, onbruikbare kledingstukken die passen bij de tegengehouden kleding enzovoorts.
De kledingimporteurs zijn de dupe, de kledingindustrie in Zuid-Europa kan profiteren. De noordelijke EU-landen, vooral Nederland en Scandinavië, zijn dan ook tegen de importstop. Deze landen zagen hun kledingindustrie al tientallen jaren geleden goeddeels ten onder gaan, ten koste van landen met lagere loonkosten, zoals (toen) die in Zuid-Europa.
Bij grote hoeveelheden is China 10 tot 15 procent goedkoper dan Zuid-Aziatische landen als India, Pakistan en Bangladesh, schat directeur C. Lunter. Voor nieuwe orders moet hij nu noodgedwongen weer bij deze landen inkopen. ,,De transportkosten zijn wel iets lager, dus dat compenseert wat’’, nuanceert Lunter. Hij waagt zich niet aan een voorspelling, maar gezien de enorme hoeveelheden die hij importeert, jaarlijks twee miljoen kledingstukken, moet de schade voor Lunter aanzienlijk zijn.
Hij heeft een mannetje ingehuurd, die de vastgezette containers in Rotterdam doorspit, op zoek naar kleding die Europa nog wel binnenmag. Truien en broeken voor kinderen tot twee jaar bijvoorbeeld. De rest gaat terug naar Hongkong, op kosten van de leverancier. Via andere landen in de omgeving, zoals China en Maleisië, mag de kleding dan weer terug naar Nederland.
Europees Commissaris Mandelson heeft weinig begrip voor de problemen van de textielimporteurs. Volgens hem konden die de problemen al lang aan zien komen. ,,Flauwekul’’, vindt Lunter. ,,Dan hadden ze een datum moeten noemen waarop de importstop ingaat.’’
Vervoerdersorganisatie EVO trekt ook fel van leer tegen de importstop. Samen met onder meer brancheorganisatie Modint kondigde EVO deze week aan een rechtszaak tegen de staat te forceren. Veel verwacht EVO-woordvoerder Mark Jansen hier niet van, omdat het hier om een Europese kwestie gaat.
Als alternatief is EVO fervent voorstander van het voorstel van VVD-Tweede-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming. Zij heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Van Gennip, waarmee zij oproept om alle textielorders die voor 11 juni zijn geplaatst in China toe te laten.
Ook suggereert zij dat de zuidelijke EU-landen die belang hebben bij de importstop, fictieve orders geplaatst zouden zijn, waardoor de importquota eerder zijn bereikt. De EU heeft volgens haar maar 3 procent meer besteld dan vorig jaar, Nederland zou tot nu toe zelfs 6 procent minder bestellingen hebben geplaatst dan vorig jaar.
,,Nederland mag nu best wel eens een keer niet het braafste jongetje van de klas zijn’’, vindt Jansen van EVO. Als het overleg tussen de EU en China, dat nu plaatsvindt, niets oplevert en als de rechtszaak tegen de staat ook toch niets leidt, is het tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid, vindt de EVO. Gewoon doorlaten, dat Chinese textiel dat nu vastligt in de havens en Brussel eens links laten liggen.

Wintercollectie

EVO haalt alles uit de kast. Zo ontving premier Balkenende deze week een brief met de oproep om rechtstreeks met voorzitter Barosso van de Europese Commissie te gaan overleggen. Van Europees Commissaris Mandelson verwachten ze niet veel meer, na diens uitspraak woensdag dat hij blij is dat de afspraken over de importbeperkingen in stand zijn gebleven.
Ook van het overleg met China is weinig heil te verwachten, denkt de EVO. De EU zet nu in op het doorlaten van een beperkt deel van de gestrande kleding, dat dan ook nog eens ten koste gaat van de quota voor 2006 en 2007.
En de tijd begint te dringen. Voor september, volgende week dus, moet de wintercollectie verspreid worden, anders is de kleding in dit modegevoelige tijdperk waardeloos geworden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties