De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Cultuurvrijdag, 11 maart 2005

Streektaalfestival NNO trekt weinig publiek
GERBEN BERGSTRA
Het Noord Nederlands Orkest zal zeker op veel meer bezoekers hebben gerekend dan het kleine aantal dat gisteravond het eerste van de reeks Streektaalfestivalconcerten bezocht. Dit populair opgezette concert ter gelegenheid van de fusie van het Frysk Orkest en het Noordelijke Filharmonisch Orkest tot één orkest, het Noord Nederlands Orkest, is kennelijk niet bij het normale concertpubliek aangeslagen.
‘Streekfestival’ is eigenlijk het vervolg van de concerten die het NNO de laatste jaren gaf met lokale artiesten die in hun eigen taal, Fries, Gronings of Drents, hun eigen repertoire zongen. Die treden in dit feestconcert weer op. Om er een nieuw aspect aan te geven, heeft men vooraf een Liedjesschrijfwedstrijd gehouden. Schrijvers/componisten konden in de drie genoemde talen hun eigen ‘producten’ inzenden. Hieruit is in elk van de drie genoemde streektalen een winnend liedje gekozen. Die liedjes moesten eigentijds, nieuw geschreven en gecomponeerd zijn en moesten gaan over het thema van het festival: tijd.
De drie winnende liedjes staan op het programma van de concertserie, die het hele Noorden bestrijkt. De Drentse zanger Erik Hartvelt zong zijn wat weemoedige lied Hier en Nu , waarin hij het landschap van zijn jeugd bezingt, zo te horen vlak met weinig diepgang, maar dat zal ook zijn bedoeling zijn geweest. De oud-Sneker Lies Akkerman wist met haar breed geschoolde stem, zowel jazz als klassiek, in het Friese lied Klaver Fjouwer , over de langste dag, van Koos van der Sloot en muziek van Jan Meiborg, de ingetogen stemming goed te treffen. Ook Nekstoe Mie (September dreams) , met tekst van Arnold Veerman en Jan S. van Uffelen werd door het publiek zeer gewaardeerd.
Ze kregen daarbij over het algemeen een goede begeleiding van het NNO, dat voor deze gelegenheid wordt gedirigeerd door een oud-lid van het voormalige Frysk Orkest, Jacob Slagter. Het concert werd in stijl begonnen met het verheven, bijna hymnisch gespeeld Frysk Folksliet . Presentator Douwe Heeringa zong hierna voor het eerst na vele jaren weer een lied van Jacques Brel in het Fries Leafste bliuw by my . Het direct na de pauze gezongen Amsterdam, eveneens van Brel, kwam sterker over dan het eerste. Van de werken die het NNO speelde, viel de Sekondenpolka uit de toon. Het miste de Weense geur, inclusief Strauss en werd te stijf en te strak gespeeld. De Urendans uit La Gioconda van Ponchielli, het tweede deel uit de Symfonie nr. 101 (De Klok) van Haydn en Sarka uit Ma Vlast van Smetana kwamen wat dat betreft beter over het voetlicht.
De rest van het programma werd door Erwin de Vries (Gonings), Daniel Lohues (Drents) en Piter Wilkens (Fries) ingevuld met toppers uit hun repertoire. Lohues maakte van hen de beste indruk.
Concert: Streekfestival Noord Nederlands Orkest
Plaats: Harmonie Leeuwarden
Belangstelling: 250 bezoekers

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties