De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Regiodinsdag, 22 juni 2004

Vondst van munten uit 15de eeuw in Húns
Húns - Een inwoner van Húns heeft in de grond een pot met historische gouden munten gevonden. Het zou om munten gaan uit de periode 1451-1545.
De munten zijn voorzien van afbeeldingen van Philips de Goede, Philips de Schone, Karel V, Edward IV, Hendrik VIII, Ferdinand en Isabella uit Spanje en Frederik III uit Duitsland.
Dit meldt de dorpwebsite van Húns op internet. Provinciaal archeoloog Gilles de Lange bevestigt de belangrijke muntenvondst, maar wil er verder nog niets over kwijt. De munten zijn in het Geld- en Bankmuseum in Utrecht onderzocht. Volgens de website van het dorp hadden de gevonden munten in de vijftiende eeuw een waarde van 69 gulden. Hoeveel euro de munten nu waard zijn, is nog niet bekend.
In Fryslân zijn weinig vondsten van munten uit de vijftiende en zestiende eeuw gedaan. Eind jaren negentig van de vorige eeuw werden bij Piaam 36 gouden guldens gevonden.
In 1865 werden in Mantgum vier gouden en twaalf zilveren munten gevonden uit 1510 en in Wirdum werden in 1893 vier gouden en vijftien zilveren munten uit 1521 opgegraven.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties