De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportdonderdag, 17 juni 2004

Open Fries kampioenschap in Easterlittens
Littens in ban Jeu de Pelote

Easterlittens – Het was woensdagavond weer gezellig druk op het dorpsplein in Easterlittens, waar de komende twee weken voor de zesde keer het open Fries kampioenschap Jeu de Pelote wordt gehouden. EK of geen EK; de peloteurs lijken zich er in elk geval niets van aan te trekken. Littens is weer in de ban van het Jeu de Pelote en de strijd om ‘it pealtsje’.

BERT KALTEREN
Afgelopen maandag is de traditionele strijd weer losgebrand met op de eerste dag twee partijen op de pelotebaan van de KNKB in Franeker en op it plein in Easterlittens. Woensdag werden daar de laatste twee partijen van de eerste omloop gespeeld en vanavond wordt een start gemaakt met de tweede omloop, waarna het open FK volgende week maandag haar tweede en laatste week ingaat.
In het kader van de dorpsvernieuwing heeft het plein een grondige opknapbeurt ondergaan met belijning en een afwijkende kleur stenen. ,,Maar het moet niet gaan regenen’’, zegt Evert Rodenhuis van de commissie Jeu de Pelote. ,,Dan wordt het namelijk spekglad.’’ Wat dat betreft is er weinig veranderd, want twee jaar geleden kostte dat Arum nog de titel. Bij een 9-9 stand in de finale tegen Minnertsga ging opslager Arie den Breejen vanwege de gladheid letterlijk vier keer op zijn gezicht.
Diezelfde Den Breejen keek gisteravond belangstellend toe hoe de parturen van Easterlittens en Easterein het er in hun eerste partij vanaf brachten. Beide ploegen maakten er een boeiend spektakel van dat uiteindelijk werd gewonnen door de peloteurs van de organiserende vereniging, na een bovenslag van Jelle Jan Rodenhuis op de stand van 7 om 6 en 40-40. ,,Dat is natuurlijk meegenomen. Voor de organisatie, maar ook voor het eigen publiek’’, zegt Rodenhuis. ,,Het is jammer van het EK, wat dat kost toch publiek al kunnen ze in café Het wapen van Friesland kijken.’’
Vorig jaar haalde Easterlittens nog de finale waarin Arum uiteindelijk net te sterk was. En als de geschiedenis zich herhaalt, de eerste twee keer ging de winst naar Littens en vervolgens twee keer naar Minnertsga, zal Arum opnieuw met de eer gaan strijken. In de eerste omloop werd in elk geval het debuterende Raerd met een schone telegraaf (7-0 en 40-0) even flink de oren gewassen.
,,Dat is jammer, want voor dat soort ploegen is er dan niet zoveel aan’’, zegt Reinder Kerkhof, bestuurslid van kaatsvereniging Onder Ons en lid van de commissie Jeu de Pelote. ,,Daarom willen we het volgend jaar wat anders gaan doen met een soort plaatsingssysteem. Dan kunnen de mindere teams eerst tegen elkaar spelen, zodat ze er niet na één omloop al uit liggen. Want het is belangrijk dat die teams mee blijven doen.’’
Met negentien teams op de lijst is het aantal deelnemende ploeg weer iets gedaald. Grote afwezige dit jaar is tweevoudig winnaar Minnertsga. Bovendien loopt het aantal hoofdklasse kaatsers dat in Easterlittens acte de présence geeft wat terug. Een gevolg van de alsmaar toenemende sponsorbelangen. Dat geldt overigens niet voor iedereen, want Berlikum verscheen met het winnende trio van de bondspartij.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties