De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 februari

Sportdinsdag, 1 juni 2004

Andere fierljeptoppers opnieuw op ruime afstand van Burgumse ‘man in vorm’
Helmholt nadert de achttien meter-grens
Burgum -Na de sensationele 18.24 meter van junior Hannes Scherjon van de week ervoor in It Heidenskip, was er zaterdag in Burgum goede hoop dat in de tweede fierljepwedstrijd van het seizoen ook daar een 'achttien meter' kon worden gesprongen. Hoewel één van de betere accomodaties, was er vorig jaar niemand die dat in Burgum voor elkaar kreeg. Met de winnende afstand van 17.96 was topklasser Bart Helmholt er zaterdag dichtbij. Dat kon van de andere ljeppers niet worden gezegd, al liet Scherjon andermaal zien in een blakende vorm te steken en vestigde Sjoukje Tjalma bij de vrouwen de aandacht op zich.
GERARD BOS
Het seizoen in fierljepland is nog pril, maar daarom niet minder interessant. Hoewel het veelal om de vorm van de dag draait en vormcrises niet uitgesloten zijn, lijkt zich nu al een voorzichtige tendens af te tekenen voor de rest van het seizoen. Helmholt maakt bij de topklassers zijn favorietenrol tot nu toe waar, zonder dat hij noemenswaardige tegenstand ondervindt van erkende toppers als Henk Schievink, Egon van Kammen en Rients van der Wal. Zij kwakkelen, terwijl Helmholt vrij is van zorgen.
Fries recordhouder Schievink, op papier zijn grootste belager, ziet zijn vele trainingsarbeid nog niet tot uiting komen in afstanden waar je 'u' tegen zegt. Hij werd tweede op meer dan een meter afstand (16.83). Van Kammen wordt geteisterd door rugproblemen, iets dat hem verhinderde de finale te ljeppen. Van der Wal plaatste zich daar niet eens voor en heeft de juiste vorm nog niet in zicht, laat staan gevonden. Klaas Haanstra (derde) kon Helmholt ook niet bedreigen: 16.80.
,,En dochs bin ik ien dy't in prikkel nedich hat’’, weet Helmholt. ,,En dy krij ik op dit stuit fan in junior’’, refererend aan clubgenoot Scherjon. Toch waakt de Burgumer voor onderschatting. ,,Ik bliuw der by: dy oare mannen komme der wol.’’ Met 17.96 voldeed hij bijna aan één van zijn doelstellingen. ,,Ik haw sein dat ik yn ien fan de earste fjouwer wedstryden in achttjin meter ljeppe woe.’’
Wat Helmholt deed bij de senioren, deed Scherjon bij de junioren. Ook hij ging andermaal met de dagzege aan de haal. Ditmaal dankzij een prima 17.57. In de wedstrijd moest hij met 16.43 nog wel Anne Galama (It Heidenskip) voor zich dulden. Die ljepte naar 17.01 en leek spekkoper te zijn, totdat de Noardburgumer in de halve ruim een halve meter verder reikte.

Voorzichtig

Desondanks was Galama niet ontevreden. ,,Ik hie eins net tocht dat ik hjir al oer de santjin meter soe ljeppe, dus dat is moai. Hannes docht it wer goed, mar it blykt wol dat hy te pakken is. Hy is seker net ûnferslaanber.’’ Geen gekke gedachte van de tweelingbroer van Ysbrand Galama, die ook een kanshebber is voor de bovenste plekken bij de junioren. Net als Thomas Helmholt (derde in Burgum), Piet Scherjon, Thewis Hobma, Cor Brouwer en Reinder Steenbeek, die geen van allen voor elkaar onder doen.
Ook bij de dames valt voorzichtig al een conclusie te trekken, namelijk dat het nog alle kanten op kan. De ljepsters zijn vrijwel gelijkwaardig aan elkaar. Sjoukje Tjalma was zaterdag de beste met een fraaie 14.23. ,,It gie lekker’’, concludeerde de frêle blondine, die hunkert naar een sprong over de vijftien meter. Vorig jaar zat ze er bij de Nederlandse titelstrijd dichtbij met 14.85 en ze weet dat ze het kan. ,,Mar dan moat alles meisitte. En myn útsprong moat better.’’ Een uitsprong zoals die van Hannes Scherjon zou haar helpen. ,,Miskien dat hy my dat ris leare kin’’, glimlachte ze tevreden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties