De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 februari

Sportdinsdag, 1 juni 2004

Cornelis Terpstra leidt Minnertsga naar zege op Jong Nederland
Franeker - Van de laatste zeven edities van de Jong Nederland won Berlikum maar liefst vijf keer. Twee keer werd die reeks onderbroken door Minnertsga. Zaterdag was het opnieuw Minnertsga dat met de bondszege bij de junioren aan de haal ging en over vijf omlopen slecht twee spel tegen kreeg. Met dank aan een ijzersterk spelende Cornelis Terpstra die zijn partuur naar de zege leidde en eigenhandig naar de titel sloeg.
BERT KALTEREN
In de finale kreeg Sint Jacobiparochie met 5-0 en 6-0 een ongenadig pak slaag van het Minnertsgaaster trio. Dat mocht toch als een verrassing worden gezien, omdat juist kaatsvereniging Het Noorden uit Sint Jacob op de tweede lijst verantwoordelijk was geweest voor de uitschakeling van favoriet Berlikum. Sint Jacob nam een 3-0 voorsprong en pakte na een 3-4 achterstand toch weer het initiatief (5-4). Uiteindelijk kwam alles aan de hang waarna Taeke Triemstra met een bovenslag Berlikum elimineerde.
Vervolgens werden Tzummarum en Franeker aan de zegekar van Triemstra c.s. gebonden. Via een staand nummer stoomden Triemstra, Renze Pieter Hiemstra en Douwe Hogenhuis vanaf de vierde lijst door naar de finale. Sint Jacob leek daarin de beste papieren te hebben om de Jong Nederland traditie, met zeges in 1982 en 1983 met onder meer Joop Bierma en Leo Leeuwen weer wat op te poetsen. Maar in de eindstrijd was het partuur opgebrand.
Voor Triemstra en Hiemstra een akelig déjà vu van dat wat er begin mei gebeurde bij de Bangmapartij in Weidum. Samen met Hendrik de Jong ontpopte het trio zich op de eerste afdelingswedstrijd van dit seizoen tot een ware reuzendoder, maar op het moment suprème was pijp leeg. In Weidum profiteerde Witmarsum daar dankbaar van en zaterdag mepte Minnertsga het leeg gespeelde partuur van Sint Jacob van het Sjûkelân. De teleurstelling droop na afloop bij de prijsuitreiking nog van Triemstra’s gezicht.
Maar niet hij, maar een andere hoofdklasser was zaterdag de gevierde man. Dat was Cornelis Terpstra, die in 2000 en 2002 al het genoegen smaakte om samen met Jacob Wassenaar en Wouter de Roos de Jong Nederland-partij te winnen. De oud-PC winnaar van 2002 was niet naar Franeker gekomen om het partuur te completeren.
Cornelis Terpstra weet als geen ander hoe het is om op het Sjûkelân te winnen en dat gevoel gunde hij ook zijn partuurgenoten Johan Wiersma en Ruurd de Vries, die als laatstejaars jongen dispensatie had gekregen om mee te mogen doen. Maar De Vries stond er zeker niet alleen maar als perkvulling. Samen met Terpstra vormde hij een aardig sluitend geheel waar geen kruit tegen gewassen was. Dat werd in de finale tegen Sint Jacob nog eens en te meer duidelijk.
Daarin werd eerste opslager Terpstra in het perk als voorinse in de rug goed gedekt door de kleine Ruurd de Vries. Een tactische omzetting in het partuur van Minnertsga omdat aan de opslag heel nadrukkelijk de voorste man wordt opgezocht. Op die positie sloeg Cornelis Terpstra lekker van zich af, terwijl de ballen die over hem heen gingen door De Vries - ondanks een pijnlijke hand - goed werden verwerkt. Weliswaar slechts een paar metertjes buiten het perk, maar dat was voldoende om Triemstra van de opslag te krijgen waarna Terpstra het zelf aan de opslag gedecideerd afmaakte.
,,We hebben niet explosief gekaatst. We probeerden heel degelijk en foutloos te kaatsen’’, vertelde Cornelis Terpstra die op en uit veel indruk maakte. Minnertsga liet in de eindstrijd geen enkel bovenslag noteren en slechts één opslagmisser (De Vries). Terpstra scoorde vier keer een zitbal en maakte in het tussenspel een gretige indruk. ,,Het was zeker niet alleen mijn verdienste’’, vond Terpstra. ,,Ook van die kleine man achter- en voorin.’’
,,De opdracht was om Taeke uit de wedstrijd te halen. Hij moest zo snel mogelijk van de eerste opslag af en dat is aardig gelukt’’, vond Terpstra. Triemstra c.s. scoorden twintig punten in de finale, waarvan zestien in de eerste helft van de partij. Als achterinse wist Triemstra geen raad met de hoge opslagballen van voorminst opslager Ruurd de Vries. Tegenover drie zitballen noteerde Taeke Triemstra vijf opslagmissers, waarvan vier cruciale waardoor het eerst naar Minnertsga ging. Zo eindigde uiteindelijk ook de partij op 5 om 0 en 6-0.

Broeksterwoude

Zo gemakkelijk als Minnertsga door de eerste drie omlopen heen wandelde, met slechts een spel tegen, zo gemakkelijk ging het ook in de halve finale tegen het verrassende Broeksterwoude. Daarin betaalde opslager/achterinse Johan van der Meulen de tol van de inspanningen van een lange en vermoeiende dag. Samen met de ledenkaatsers Renze Bloem en Arjen Soepboer moest hij achtereenvolgens tegen Wommels (5-4), Sexbierum (5-5) en Witmarsum (5-4) tot de bodem gaan.
Met name in de partij tegen het completere partuur van Witmarsum haalden Van der Meulen c.s. er het maximale uit. Na een spel voorsprong leek het bij 2 om 4 gedaan met Broeksterwoude, dat vervolgens drie keer een eerst pakte en op 5-4 en 6-4 de pot pakte na een opslagmisser van Jacob Zaagemans. Dat was illustratief voor die partij waarin Witmarsum veertien opslagmissers scoorde. In de halve finale tegen Minnertsga nam Broeksterwoude nog wel een eerst voorsprong, maar nadat de hamstring van Van der Meulen opspeelde was het definitief gebeurd.
,,We hebben vreselijke zware omlopen gekaatst en dat nekt je gewoon’’, vertelde Van der Meulen, die als achterinse ook aardig van zich afsloeg. Dat was ook de positie waarop hij zijn eerste PC speelde. ,,Ik sta enkel nog wel eens een keertje in het perk, maar train eigenlijk alleen nog op functie. Met deze jongens kaatste ik vroeger altijd, maar we zijn onze eigen wegen gegaan. Niemand had verwacht dat we zo ver zouden kunnen komen. Meer zat er ook niet in.’’
Uitslag: 1. Minnertsga (Johan Wiersma, Ruurd de Vries en Cornelis Terpstra), 2. Sint Jacobiparochie (Douwe Hogenhuis, Renze Pieter Hiemstra en Taeke Triemstra), 3. Broeksterwoude (Johan van der Meulen, Renze Bloem en Arjen Soepboer), 4. Franeker (Cees Malda, Michel van der Veen en Klaas B. Malda), 4. Witmarsum (Jacob Zaagemans, René Anema en Herman Sprik).

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties