De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 februari

Bijschriftdinsdag, 1 juni 2004

Drinken of dromen
De uitstorting van de Geest heeft weinig weg van onze bezadigde kerkdiensten.
Handelingen 2: 11-18
De uitstorting van de Geest heeft weinig weg van onze bezadigde kerkdiensten. Verschillende mensen zijn compleet ondersteboven van verbazing. Ze weten niet goed wat ze ervan moeten denken.
Anderen, met een nuchtere inslag, suggereren dat de apostelen te veel alcohol genuttigd hebben. Petrus weerlegt deze beschuldiging, maar hij doet dat niet geheel ondubbelzinnig. Hij zegt dat ze niet dronken zijn, want het is negen uur in de morgen. Voor de beeldvorming had hij toch beter het hele idee van dronkenschap kunnen afwijzen, voor elk uur van de dag. Of zou hij terug gedacht hebben aan die keer dat zijn Meester zeshonderd liter water in bovenstebeste wijn veranderde? Hoe kan het gebeuren dat de discipelen op zn minst licht aangeschoten over komen?
Om te begrijpen wat er allemaal gebeurt, verwijst Petrus naar Jol. Deze profeet beschrijft de uitstorting van de Geest op een grote menigte en de gevolgen hiervan. Mensen zullen profeteren, ook zullen zij visioenen zien en dromen krijgen. En dat is inderdaad haast te bezopen voor woorden. Toen al en nu nog steeds. Niemand kijkt er meer vreemd van op als we zeggen dat de maatschappij verzakelijkt is. Het leven is grotendeels no-nonsense ingericht. Al vroeg op school gaat het om het presteren. Het belangrijkste wat een kabinet wil doen is een financieringstekort dichten.
Wie droomt nog van eerlijk delen? Wie heeft nog een ideaal dat verder gaat dan geld of winst? Wie durft nog te profeteren, is onverschilligheid niet veel veiliger?
Met de Heilige Geest is er geen houden meer aan. Die eerste christengemeente kreeg dromen van een wereldwijde kerk en geen grens hield hen meer tegen. De apostelen kregen visioenen van gerechtigheid en ze deelden alles samen in de eerste gemeente. En ze profeteerden, ze verkondigden de liefde van Jezus die ons verzakelijkt verstand ver te boven gaat.
Jan van den Boogaard

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties