De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiovrijdag, 23 januari 2004

EU houdt vast aan ‘bureaucratie’
Noorden kan blijven azen op Europees geld

Leeuwarden – De kans is groot dat Noord-Nederland ook na 2006 geld kan verwerven uit Europese structuurfondsen. Het kabinet wilde deels af van deze subsidieregelingen, maar staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft laten weten dat die wens onvoldoende weerklank vindt in ‘Europa’. Totnogtoe haalt het Noorden jaarlijks tientallen miljoenen uit de verschillende fondsen.

Het kabinet hoopte met de beperking van Europese structuurfondsen veel kosten aan bureaucratie te besparen. Denigrerend wordt in Den Haag gesproken over ,,nodeloos rondpompen van geld”. Landen dragen eerst geld af aan de Europese Unie, om het vervolgens met fraaie plannen en rapporten weer proberen op te eisen. In Brussel bestaat echter nauwelijks draagvlak voor de Nederlandse ideeën, zo maakte zowel Van Gennip als verantwoordelijk eurocommissaris M. Barnier deze week duidelijk.

‘Gunstig voor Noorden’

Kamerlid R. Kortenhorst (CDA), woordvoerder regionale economie Noord-Nederland, is blij met de ontwikkelingen. Volgens hem zijn die ,,gunstig voor het Noorden”. ,,Het stelt in elk geval een beetje zeker dat er geld naar het Noorden blijft gaan.” Als het kabinet over de verdeling van de gelden zou gaan, dan was het volgens Kortenhorst nog maar afwachten geweest of de euro’s ook in Noord-Nederland geďnvesteerd zouden worden. ,,Misschien hadden ze het in Den Haag in macro-economisch opzicht wel beter gevonden dat het geld naar de Rotterdamse haven zou gaan, om maar wat te noemen. Je hebt geen enkele garantie dat het geld in de regio wordt geďnvesteerd”, aldus Kortenhorst.
Omdat het Noorden in economisch opzicht het meest achterloopt bij de rest van Nederland, maken Fryslân, Groningen en Drenthe automatisch de meeste kans op bijdragen uit de Europese structuurfondsen. Het gaat om relatief veel geld. Jaarlijks zijn er tientallen miljoenen op te halen. Zo zijn er Europese gelden toegezegd voor projecten als Sportstad Heerenveen en de hogesnelheidstrein, mocht die er komen.

Minder gunstig

Voor heel Nederland lijken de ontwikkelingen minder gunstig. Nederland betaalt netto veel aan de Europese Unie en krijgt er relatief weinig voor terug. Dat verschil dreigt nog groter te worden als de unie straks wordt uitgebreid van vijftien naar vijfentwintig landen. De kans dat de noordelijke provincies dan evenveel geld uit de structuurfondsen kunnen verwerven, is een stuk kleiner.
In hoeverre het Noorden na 2006 van de Europese subsidies kan profiteren is volstrekt onduidelijk. ,,Er is geen enkele garantie dat er geld vanuit Europa naar Noord-Nederland gaat”, aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties