De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiovrijdag, 23 januari 2004

Kleinere kavels op industrieterrein is regelrechte concurrent Leeuwarden
‘IBF-plan slecht voor stad’

Leeuwarden – Leeuwarden zal negatieve gevolgen ondervinden wanneer het Internationaal Bedrijventerrein Friesland (IBF) in Heerenveen toegankelijk wordt voor kleine bedrijven.

Dit vreest de CDA-fractie van de gemeente Leeuwarden. De fractie maakt zich zorgen over de concurrentie die tussen Leeuwarden en Heerenveen zal ontstaan. ,,Het is niet ondenkbaar dat Leeuwarder bedrijven naar Heerenveen zullen trekken”, aldus de fractie.
Begin deze week werd bekend dat het Internationaal Bedrijventerrein Friesland alleen nog bedrijven kan trekken wanneer het terrein ook kleinere bedrijven toelaat. Totnogtoe is het zo dat alleen internationale ondernemingen die minimaal tien hectare afnemen een plek kunnen krijgen op het IBF. Uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Heerenveen bleek deze week dat deze opzet van het industrieterrein als mislukt moet worden beschouwd. De onderzoekers adviseren de kavels op het IBF te verkleinen en ook nationale bedrijven toe te laten.
Het CDA in Leeuwarden gaat ervan uit dat de gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân de aanbevelingen van de onderzoekers volgen. De fractie is daar allerminst blij mee. Ze wil dat het college van Leeuwarden de wijziging op alle mogelijke manieren probeert tegen te houden. ,,Het IBF is destijds onder bepaalde voorwaarden toegewezen aan Heerenveen. Door de bestaande opzet ervan is het geen concurrent van de Leeuwarder bedrijventerreinen. Als de eisen veranderen, wordt het IBF een grote concurrent van Leeuwarden. De balans tussen de economische regio’s komt hiermee op de tocht te staan”, aldus CDA-raadslid H. Bakker. ,,Dit heeft negatieve gevolgen voor het vestigingsklimaat van Leeuwarden en daarmee economische groei en werkgelegenheid.”
Vanmorgen was geen enkel collegelid van de gemeente Leeuwarden bereikbaar voor commentaar over het IBF. Een woordvoerder meldt dat B en W in de vergadering niet hebben gesproken over de dreigende ontwikkelingen.
Eerder deze week zei het college van B en W van de gemeente Sneek boos te zijn op het gewijzigd gebruik van het IBF. Andere gemeenten rond Heerenveen willen zeggenschap krijgen over de toekomstig gebruik van het IBF. Het IBF is eigendom van de gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties