De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Regiodinsdag, 12 augustus 2003

‘Niet snijden in politie na sluiting van azc’s’
Heerenveen - ‘Den Haag’ doet er niet goed aan om in de politiekorpsen te snijden na de sluiting van de asielzoekerscentra in de regio. Het is beter om de korpsen op sterkte te houden en de boventallige agenten in de toekomst ,,te witten’’. Vooral omdat het kabinet zijn mond vol heeft van veiligheid en meer blauw op straat.
Dat zei burgemeester De Jonge van Heerenveen gistermiddag tijdens de start van de nieuwbouw van het politiebureau in Heerenveen. Het district Heerenveen - dat de gemeenten Heerenveen, Skarsterlân, Lemsterland en Oost- en Weststellingwerf omvat - verliest zeventien agenten als gevolg van de sluiting van de diverse asielzoekerscentra in de gemeenten. Gemeenten waar een asielzoekerscentrum werd gevestigd, kregen ‘ter compensatie’ een aantal agenten extra toegewezen omdat een stad of dorp met enkele honderden inwoners groeide. Nu de azc’s worden gesloten en de asielzoekers de gemeente verlaten, verliezen de politiekorpsen hun recht op die extra formatieplaatsen. Ook andere politiedistricten in Fryslân hebben ermee te maken. ,,Dat heeft verregaande consequenties’’, zei De Jonge. ,,De korpsen zijn dusdanig ingericht dat het vertrek van zoveel personeel tot gevolg heeft dat het werk in de organisatie weer anders ingericht moet worden.’’ Volgens De Jonge zal dat ten koste gaan van het blauw op straat. De Heerenveense burgemeester had veel liever gezien dat het district op de huidige sterkte was gebleven, vooral ,,omdat de kosten toch al in de begroting zijn opgenomen’’.
Ook plaatsvervangend korpschef L. Diepenhorst van Politie Fryslân vindt dat er weinig is overgebleven van de beloften die de politieke partijen tijdens de verkiezingen hebben gedaan aangaande het vergroten van de veiligheid in het land. ,,Daarnaast wil het kabinet dat de politie minder tijd gaat besteden aan overleg en komt vervolgens wel met meer regeltjes. Afgesproken is dat 77 procent van de politietaken moet liggen in de basiszorg, maar op deze wijze is dat moeilijk te verwezenlijken’’, aldus Diepenhorst. Zo zorgt een azc volgens hem twee keer voor onrust: bij de komst en bij het vertrek.

Nieuwbouw

In Heerenveen werd gisteren stilgestaan bij de officiële begin van de bouw van het nieuwe politiebureau van het district Heerenveen. Het bureau komt aan de Atalantastraat, waar de politie al een jaar of dertig is gehuisvest. Het vorige gebouw voldeed niet meer aan de eisen en was soms zelfs gevaarlijk voor de medewerkers, zegt Diepenhorst. Het werd afgebroken en de agenten zijn tijdelijk elders gehuisvest. De nieuwbouw wordt eind volgend jaar opgeleverd. Er komen 150 mensen te werken. De bouw kost ongeveer 5 miljoen euro. Politie Fryslân laat in totaal zestien nieuwe bureaus in Fryslân bouwen. Heerenveen is het achtste in de reeks. Drie zijn klaar, aan vijf wordt gewerkt en aan acht moet nog worden begonnen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties