De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Economiedinsdag, 5 augustus 2003

Recordaantal bedrijven gaat dit jaar failliet
Den Haag/Leeuwarden - Het aantal Nederlandse bedrijven dat failliet gaat, zal dit jaar een absoluut record bereiken. Dat blijkt uit een onderzoek dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd door het bureau Graydon. Volgens de prognoses zullen circa 10.500 ondernemingen in 2003 de deuren moeten sluiten, een stijging van 12,5 procent in vergelijking met vorig jaar.
De stijging is een historisch dieptepunt: zelfs in de jaren tachtig lag het aantal bedrijfsfaillissementen aanzienlijk lager. Zo gingen er in 1982 ongeveer 8.200 bedrijven failliet. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel in Leeuwarden blijkt dat Fryslân de landelijke trend volgt. Het laatste kwartaal gingen in de provincie 54 bedrijven op de fles.
Het sterk groeiende aantal faillissementen heeft, behalve met de economische recessie, ook te maken met het feit dat er eind jaren negentig juist zeer veel nieuwe bedrijven zijn opgezet. Bovendien hebben veel ondernemingen te kampen met wanbetalers. In het eerste halfjaar is de termijn waarin bedrijven hun facturen betaald krijgen verslechterd van gemiddeld 49 dagen tot 53 dagen. Volgens de onderzoekers houden faillissementen rechtstreeks verband met afnemers die niet, of te laat, betalen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties