De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodinsdag, 5 augustus 2003

Te luidruchtig, en daarom de Sneker jachthavens uit
RANDY LEIDELMEIJER
Sneek – Rijen dik liggen de bootjes van vooral jonge toeristen langs de Houkeslootboulevard in Sneek. Ook in andere jachthavens liggen ze hutje mutje. Ze vieren de Sneekweek. Ze hebben het gezellig maar veroorzaken ook overlast. 23 jongeren gingen al zover over de schreef, dat ze de jachthaven werden uitgezet. Dat gebeurde in het kader van het verscherpte toezicht op het water, waarin de watersportgemeenten Sneek, Skarsterlân, Boarnsterhim, Lemsterland en Wymbritsediel samenwerken.
De vijf gemeenten spraken in juni af dat het afgelopen moet zijn met de overlast door jongeren op bootjes in de jachthavens. Ze wilden harder en strenger gaan optreden tegen watersporters die overlast veroorzaken. De jachthavens in de deelnemende gemeenten informeren elkaar deze zomer voor het eerst over lastpakken die uit een jachthaven zijn gezet. Per fax geven de havenmeesters een signalement van de overtreder door, zodat zijn collega’s in de buurgemeenten weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Een lastpak krijgt in die andere jachthaven nog één kans; gaat hij weer over de schreef, dan kan hij nergens in een van de vijf gemeenten meer aanleggen.
De havenmeesters in Sneek vonden het nodig 23 luidruchtige feestvierder uit de havens te sturen. Dat is de stand van gisteren. Waar de lastpakken naar toe zijn gegaan, is niet bekend. ,,Ze worden niet de gemeente uitgezet’’, verduidelijkt woordvoerder Henk van der Winden van de gemeente Sneek. ,,Hun ligplaats in de jachthaven wordt ze gewoon afgenomen.’’
De watersporter kan dan naar een andere jachthaven in Sneek opzoeken, maar ook daar geldt: nóg een overtreding en het is wegwezen. ,,In de praktijk betekent het wel dat ze een andere gemeente opzoeken’’, denkt Van der Winden. Ook al heeft Sneek al 23 lastpakken aangepakt, de politie heeft hierbij niet hoeven te optreden. ,,En op zich valt 23 ook wel mee, als je kijkt naar hoeveel boten hier liggen’’, relativeert de woordvoerder.

Alcohol

Boarnsterhim hoefde nog geen luidruchtige of anderzijds lastige watersporters uit de havens te zetten. In Wymbritseradiel gaat het wat dat betreft er ruiger aan toe. Tijdens de Sneekweek worden er tussen de vijf tot tien jonge watersporters uit de passantenhaven in Heeg gezet, zegt havenmeester Douwe Cnossen. Voornamelijk wegens geluidsoverlast, maar ook voor het beledigen van de bewaking en het overtreden van andere regels. ,,Het heeft eigenlijk altijd te maken met overmatig alcoholgebruik’’, zegt Cnossen.
Ook in Heeg krijgen de varengasten een waarschuwing, bij een tweede overtreding kunnen ze meteen vertrekken. Waarheen weet Cnossen niet, maar dat kan heel goed een van de vier andere gemeenten zijn. ,,Het is bijna geen doen om andere jachthavens te waarschuwen’’, zegt Cnossen. ,,Het gaat vaak toch om huurboten die een nummer hebben. Zo kun je moeilijk een goede omschrijving geven van overtreders. Bovendien worden die boten vervolgens weer door anderen gehuurd. Moet je die mensen dan ook weren?’’ Cnossen stuurt derhalve geen fax rond, maar belt wel geregeld met collega’s. ,,Maar dan moeten ze het wel heel bont hebben gemaakt.’’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties