De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiodinsdag, 5 augustus 2003

Verliefd geworden en altijd gebleven
DINIE VAN DER VELDE
Joure – Tijdens een zendingsfeestavond in de tent in Akkrum was het raak. Hotze Lolkema (88) en Hotske Brouwer(85) zagen elkaar en de vonk sloeg over. ,,We werden daar verliefd en dat zijn we altijd gebleven”, vertelt Hotske Lolkema-Brouwer. Vandaag is het paar 65 jaar getrouwd.
De Lolkema’s en de Brouwers waren buren van elkaar, maar Hotske en Hotze kenden mekaar voor de ontmoeting in de tent alleen van gezicht. De beide families hadden een boerenbedrijf en hun landerijen grensden aan elkaar. Toch was het pas op het zendingsfeest dat ze elkaar eens goed in de ogen keken. ,,Ja, tegenwoordig kun je elkaar overal ontmoeten, maar dat was vroeger niet zo. Kerkvolk ging in die tijd niet naar de bar.”
Het paar trouwde in 1938. Volgens Hotske waren die eerste jaren een vreselijk moeilijke tijd. Het was vlak voor de oorlog en toen ook Nederland daarbij betrokken raakte, moest Hotze meevechten. Hotske bleef samen met hun eerste kind achter op de boerderij. ,,Dat was heel erg. Hotze’s tweelingbroer was gelukkig wel op de boerderij en ook zijn moeder, dus daar had ik toen een heleboel steun aan.”
Tijdens de oorlog verschaften de Lolkema’s onderdak aan verschillende onderduikers en evacués. De familie onderhoudt nog steeds het contact met deze mensen en hecht daar grote waarde aan.
Hotze en Hotske komen allebei uit een groot gezin en zijn ook allebei de jongste telg. ,,Al onze broers en zussen leven niet meer. We zijn nog de enigen”, vertelt Hotske. Des te dankbaarder zijn ze met de familie die ze wel hebben. En dat is niet mis. Het echtpaar Lolkema kreeg zes kinderen, drie jongens en drie meisjes. Ze trouwden alle zes en gaven opa en oma Lolkema twintig kleinkinderen. Inmiddels zijn de kleinkinderen ook alweer groot en hebben samen dertig kinderen. ,,Met de aanhang erbij zijn we nu met z’n 82’en. Iedereen is gezond en gelukkig. Daarvoor zijn wij vreselijk dankbaar.”
In al die jaren dat de Lolkema’s getrouwd zijn, had ook deze krant een plaats. ,,We lezen het Friesch Dagblad al vanaf het begin. Al 65 jaar dus,” zegt Hotske vol trots. Het geloof speelt een belangrijke rol in hun leven. Ze gaan nog steeds iedere zondag naar de gereformeerde kerk. Het geloof geeft de Lolkema’s het houvast dat ze nodig hebben.
Vandaag wordt het een drukke dag. Om half twee komen de zes kinderen het jubilerende echtpaar thuis ophalen en gaan ze ‘gezellig met de kinderen iets doen’. Om half vier begint de receptie en ’s avonds staat een etentje met de hele familie gepland. De burgemeester kan vandaag niet komen, want hij is op vakantie. ,,Nou ja, dat moet dan later maar”, aldus Hotske Lolkema-Brouwer.
Ondanks de hoge leeftijd woont het echtpaar – dat vroeger een huurboerderij had - ze nog steeds zelfstandig. Het lopen gaat niet meer zo best en natuurlijk gaan de dingen niet meer zo vlot als ze vroeger gingen, maar beide echtelieden zijn vreselijk blij dat ze nog zo gezond zijn. Een keer per week komt de hulp langs. Voor de rest doen ze alles nog zelf. ,,Ja, we zijn erg dankbaar”, zegt Hotske opnieuw.
Het hele festijn doet het paar erg goed. ,,Vanochtend zeiden we nog tegen elkaar ‘oh, 65 jaar…’. Het is toch wel een hele tijd. We zijn heel erg gelukkig.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Thank you for writing this article. I am married to a niece of this couple. Zij heet Marie VanderWier-Versteeg. Wij vonden het heel leuk dat Bouke Boekema (een aangetrouwde neef) dit naar ons heeft gestuurd. Mijn vrouw is de dochter van Gepke VanderWier-Brouwer, the oudere zuster van Hotske. Wij vonden het stukje mooi geschreven en heb het met plezier even gelezen. Ik heb het naar onze broers and zusters gestuurd hier in Canada. It is jammer dat de foto niet te duidelijk is, maar het verhaal is mooi.. Mag ik het well naar de andere familie leden van de Brouwer nakomelingen sturen hier?
Arie Versteeg

Arie Versteeg, Smithville, Ontario. Canada - donderdag, 14 augustus 2003


regio
Familieberichten
Advertenties