De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Weerdinsdag, 5 augustus 2003

Volop warmte
Vandaag hebben we te maken met een zeer warm weertype. De temperatuur loopt op naar circa 28 graden en er waait een matige oost- tot noordoostenwind. Vannacht koelt het af tot 14 graden. Morgen wordt het nog een graadje warmer.
Gisteren werd het op veel plaatsen nog net geen 25 graden. Vandaag komen we hier duidelijk wel aan toe en zal het een paar graden warmer worden. Op zín vroegst zal het pas donderdag tot een hittegolf komen. Ook gisteren reikte het bij het KNMI in de Bilt niet tot de tropische 30 graden, maar bleef de temperatuur steken op 29,7 graden. Maastricht kwam wel tot een tropische dag en noteerde een maxima van 30,7 graden. Vandaag zal de Bilt wel tot een de 30 graden en de verwachting is dat dit ook morgen en donderdag zal gebeuren. Met als resultaat dat donderdag de landelijke hittegolf een feit zal zijn.
In deze situatie is het wel eens interessant om de ultra lange termijn weerkaarten onder de loep te nemen. Het ECMWF (model KNMI) laat een tiendaagse prognose zien waarbij de kans op neerslag voor de komende week minder dan 5 procent is. Voor volgende week dinsdag tot en met vrijdag loopt dit percentage op tot 10 procent en daarmee is de conclusie gerechtvaardigd dat het in dit model de komende tien dagen droog blijft.
Amerikanen hebben een model dat nog verder voorui kijkt. Hun visie voor de komende tien dagen komt overeen met die van het ECMWF. Dus, aanhoudend droog en ook zeer warm tot tropisch weer met steeds oost- dan wel noordoostenwinden.
Samenvattend het weer voor de komende dagen: veel zon met vandaag 26 (kust) tot 29 graden en een tot vrij krachtig toenemende oost tot noordoostenwind. Morgen wordt het gemiddeld 29 graden bij een stevige oostenwind en veel zon en een paar wolken. Donderdag wordt de warmste dag van de week met maxima van 30 graden en veel zon. Vrijdag en zaterdag volgen met veel zon en 27 graden als temperatuur.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties