De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Sportzaterdag, 12 juli 2003

Amatricekampioen ‘overleeft’ protest in koers om Gouden Swipe
Comité clement voor Mol

Joure – Mariël Mol mocht vrijdagmiddag op de grasbaan van Joure de handen dichtknijpen met de zege in de koers om de felbegeerde Gouden Swipe voor amatrices. Het draverijcomité verwierp een protest na een vermeende hinderpartij.

GOOS BIES
Meteen na de finish diende Annemarie Termond, rijdster van kanspaard Melle D, een protest in. Zij zou aan de overkant richting laatste bocht van de benen zijn gereden door Mol, die totofavoriet Meinart H reed. Op de videobeelden was niets te zien van het incident, waarop het comité op de woorden van beide betrokken partijen besloot af te gaan. Mol ontkende hinderlijk te zijn geweest en werd na een minutenlang beraad gehandhaafd.
Klassenjustitie, vond Termond. ,,Ze doen er nooit wat aan. Als je kampioen bent, heb je een streepje voor”, verzuchtte ze hoofdschuddend. Mariël Mol, meervoudig Nederlands amatricekampioen, wilde van hinder echter niets weten. Dat de opkomende Melle D sprong op het moment dat zij met Meinart H uittrok, was blijkbaar toeval. ,,Zeker weten dat ik haar niet geraakt heb. Zij beweert dat, maar dat is helemaal niet waar. Ik heb mijn kar er op tijd omheen getrokken”, reageerde Mol verongelijkt.
Voor de 36-jarige inwoonster van Muiderberg was het de tweede keer dat ze de Gouden Swipe, een wisselprijs die ze een jaar op de schoorsteenmantel mag plaatsen, won. In het verleden won ze al eens met Fellow Hanover. ,,Voor ons amateurrijdsters is dit de leukste koers van het jaar”, benadrukte Mol nog maar eens.
Met het paard Meinart H, uit de stal van het Wolvegaster trainersduo Erik Dragt en Loes Knol, won Mol al vaker koersen. De hengst wil voor haar altijd een stapje harder lopen dan voor andere rijders. ,,Het is een erg lief beest, dat over veel speed beschikt en graag op gras loopt. Vorig jaar won hij ook al hier op Joure”, vertelde Mol. Achter haar verdeelden Mr Svarvis (Mieke van der Meer), Nicole Greenacre (Chantal van Ooyen) en Nobel Friesma (Mariska Middelweerd) de overige prijzen voor de onfortuinlijke draver Melle D.
De koersen trokken onder ideale weersomstandigheden 2100 bezoekers naar de nutsbaan in Joure. De zogenaamde recreatieve banen zitten al jaren in de lift en dat onderstreepte Gerard Steeman, voorzitter van de Harddraverijvereniging Joure, nog maar eens in zijn openingswoord. Alle elf koersen waren met het maximum van tien dravers gevuld. Een dergelijke bezetting heeft Joure in de afgelopen 25 jaar niet gehad en dat terwijl het draversbestand sinds die tijd ruwweg is gehalveerd.

Sneer

,,Tot de professionele banen zou ik willen zeggen: neem onze formule over, we willen graag helpen”, zo besloot Steeman zijn toespraak. Hij gaf daarmee een sneer aan de A-banen als Wolvega en Duindigt die er maar niet in slagen de neergaande spiraal te keren. Per 1 augustus gaat het de laatste jaren al fors gekelderde prijzengeld opnieuw met 15 procent omlaag. In Joure was daar niets van te merken; de gemiddelde prijzenpot is er dankzij sponsoring hoger dan in Wolvega.
De dravers met de hoogste winsom kwamen in actie in het Stayerskampioenschap van de gemeente Skarsterlân. In de koers over 3525 meter maakten Italien Delabecque en Lickety Jet lang de dienst uit. Het wachten was op de aanval van de grote favoriet Orta Luce, die het gat tussen de eerste twee en de restte moest zien te dichten. Toen de hengst de aansluiting bewerkstelligde, sprong hij echter in galop. Op zijn rug was Kasmir Viola meegetrokken en de tienjarige ruin profiteerde optimaal door in de laatste rechte lijn Lickety Jet te achterhalen.
,,Het was net of Orta Luce voor ons het haaswerk deed. Ik kreeg een ideale koers”, grijnsde trainer-pikeur Rob de Vlieger. Kasmir Viola was het enige paard waarmee de trainer uit Zwaanshoek de voor hem lange reis naar Joure had gemaakt. ,,Er zijn niet zoveel geschikte koersen meer voor dit paard, gezien zijn relatief hoge leeftijd en winsom. Deze afstand ligt hem en als hij een koers op maat krijgt kan hij nog veel”, legde De Vlieger uit. ,,Ach, ik kom hier graag in Joure. En ik kon mooi meerijden met mijn buurman-trainer Bert Post.”

Paarden weg

Had De Vlieger maar één paard te rijden, Arend de Wrede hoefde zijn pak helemaal niet aan te trekken. Hij zou met drie dravers van eigenaar Bas van Duivenbode starten, maar die bleek alle dravers bij De Wrede te hebben weggehaald. ,,Dat heeft hij gedaan toen ik er niet was”, legde De Wrede uit. De Ureterper haalde er verder de schouders over op en laat zich door het voorval niet ontmoedigen. ,,Zo is die man. Wij gaan rustig verder, ik heb nog wel een paar andere paarden op stal staan.”
Voor het eerst werd ook gesprint in Joure. Dat gebeurde door op de vlag in plaats vanuit de banden te starten. Het geslaagde experiment leverde een spectaculaire koers op met Oprah Furniture (Cees Kamminga) als winnaar.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties