De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Regiozaterdag, 12 juli 2003

‘IJlst’ wil politiecontrole bij spoor
IJlst – Wymbritseradiel wil dat de politie meer controles houdt langs het spoor bij Greonterp. Wandelaars, vooral leerlingen van de nabijgelegen zeilschool, gebruiken het pad langs het spoor als sluiproute en dat levert levensgevaarlijke situaties op.
De eigenaar van de zeilschool, Vinea Vakanties, vindt het onzin. Volgens het bedrijf wil de gemeente hem op deze manier dwingen mee te betalen aan een fietspad dat Wymbritseradiel daar wil aanleggen.
Bij het spoor ter hoogte van Greonterp is de vakantieboerderij en zeilschool Blauhústerpôlle gevestigd, nabij de wateren Het Vliet, Sipkemeer en Oudegaasterbrekken. De spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren loopt ter plaatse door de polder De Ryp. De leerlingen van de zeilschool nemen het wandelpad langs het spoor als sluiproute van en naar de zeilschool. Het college van B en W heeft de politie en de eigenaar van de zeilschool gevraagd meer te controleren op dat gedeelte van het spoor.
J. Snijders Blok van Vinea Vakanties in Sneek, eigenaar van de zeilschool, heeft nog geen verzoek van de gemeente ontvangen, maar noemt het een ,,onzinverhaal’’. Volgens Snijders Blok lopen er in de zomervakantie helemaal geen leerlingen van de zeilschool langs het spoor.
Snijders Blok denkt dat er in het voor- en naseizoen wel eens mensen langs het spoor kunnen lopen. In die perioden wordt de boerderij verhuurd aan groepen. Zij maken gebruik van de valkjes die in de zogenaamde Spoorsloot liggen. Om bij de bootjes te kunnen komen, lopen de gasten ongeveer driehonderd meter langs het spoor. ,,En dat gebeurt al veertig jaar’’, zegt Snijders Blok. Volgens hem zijn er nooit ongelukken gebeurd.
Snijders Blok denkt dat het de gemeente om iets anders te doen is: het fietspad vanuit Blauwhuis dat een aansluiting moet krijgen op het fietspad richting Oudega (W). Hij denkt dat Wymbritseradiel het bedrijf wil dwingen om een flinke bijdrage te leveren aan de aanleg van het fietspad.
Hoekstra ontkent dat de aanleg van het fietspad iets te maken heeft met de oproep de veiligheid op het spoor te bevorderen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties