De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Analysezaterdag, 12 juli 2003

Siamese tweeling overlijdt na complicaties bij chirurgische ingreep
Een mislukte scheidingsoperatie

De Siamese tweeling Ladan en Laleh Bijani uit Iran hebben de operatie om hun lichamen van elkaar te scheiden niet overleefd. Ruim 52 uur na de start van de uiterst ingewikkelde chirurgische ingreep overleden de zussen aan ernstige complicaties door bloedverlies.

MARION VAN ‘T VERLAAT
Duitse artsen weigerden in 1996 de tweeling nog te opereren. Ze achtten de kans dat Ladan en Laleh de ingreep zouden overleven te gering. Hoewel de technieken sinds die tijd aanzienlijk zijn verbeterd, had ook de neurochirurg die de operatie van de afgelopen dagen heeft geleid ernstige twijfels bij de vurige wens van de tweeling. Als beide zussen de operatie al zouden overleven, dan was de kans groot dat ze er een ernstige lichamelijke en/of geestelijke handicap aan over zouden houden. De chirurg zou daarom tot op het laatste moment geprobeerd hebben de zussen van de operatie af te houden. Ladan en Laleh waren echter vastbesloten.
Duizenden mensen in Iran en elders op de wereld volgden het nieuws over de unieke operatie op de voet. Het bericht dat de zussen de operatie niet hadden overleefd, kwam dan ook hard aan. De Iraanse televisie onderbrak er het reguliere uitzendprogramma voor. ,,Het is een treurige dag voor Iran”, verklaarde vice-president Mohammad Ali Abtahi. Het ziekenhuis volstond met een korte verklaring over de doodsoorzaak en zei het mislukken van de operatie door 28 medici te betreuren. Volgens een verpleegkundige van het Raffles Hospital huilde iedereen.
Nederland treurde ook. Maar minder massaal en om minder ernstige redenen. Op de eerste dag van de Tour de France raakten twee renners van de Raboploeg zodanig gewond bij een valpartij, dat ze de belangrijkste wielerronde van het jaar gedag moesten zeggen. Kopman Levi Leipheimer brak zijn zitbot, knecht Marc Lotz liep een fractuur op in de bodemplaat van zijn linkeroogkas. ,,Een domper”, treurde ploegleider Theo de Rooij. ,,Nu hebben we niemand meer voor het klassement. Het grote doel is weggevallen.”
De Rooij en Michael Boogerd, een andere troef van de Raboploeg, wijten de val aan de toegenomen belangen die bij de Tour spelen. ,,Vroeger nam een kopman één knecht mee, nu moet hij er zes hebben. Niemand wil tijd verliezen, dus iedereen zit van voren. En dan krijg je dit”, zei Boogerd. Een dag later liep hij zelf een kniewond op door een val. De Rooij wees op de riskante situatie die een massasprint in het centrum van een stad de renners oplevert. ,,Er bestaan geen steden meer zonder bloembakken, minirotondes en vluchtheuvels. Ik wil nu niet de jammerkloot uithangen omdat we twee mensen moeten missen, maar op deze manier aankomen, blijft levensgevaarlijk.”
De Amerikaan Tyler Hamilton, een van de favorieten, brak bij de val zijn sleutelbeen, maar besloot door te gaan. Boogerd trok zich op aan het doorzettingsvermogen van zijn collega. Hij laat zich door vijf hechtingen en een fikse bloeduitstorting net onder zijn knieschijf niet van het zadel stoten. ,,Als iemand met een gebroken sleutelbeen doorfietst, kan ik nu moeilijk zeggen dat ik afstap.”
Deze week kwam verder in het nieuws dat de zes grootste Nederlandse verzekeraars vier keer per jaar overleg plegen, zonder daarbij de 400 kleinere concurrenten te betrekken. Het gaat om Aegon, ING/Nationale Nederlanden, Rabobank/Interpolis, Achmea, Fortis, Delta Lloyd en ASR. Zij beheersTen in 2001 ruim 60 procent van de markt.
Uit vertrouwelijk notulen blijkt dat de marktleiders niet alleen praten over algemene maatschappelijke kwesties en overheidsmaatregelen, zoals Aegon verklaarde, maar ook over de slechte markt voor levensverzekeringen en hypotheekverstrekking. Zo zouden ze hebben afgesproken het acceptatiebeleid bij hypotheken te heroverwegen, zodat in de toekomst mogelijk grote risico’s bij het afsluiten van nieuwe hypotheken ingeperkt kunnen worden.
Volgens deskundigen begeven de verzekeraars zich op de grens van het toelaatbare. De Consumentenbond klaagt al langer over het gebrek aan openheid en transparantie in de verzekeringsbranche.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet momenteel onderzoek naar machtsconcentraties in de verzekeringsbranche en deed al invallen bij het Verbond van Verzekeraars en bij Delta Lloyd. Ze wil hangende dit onderzoek niet reageren op het nieuws.
De Amerikaanse president Bush bezocht deze week Afrika. Meteen aan het begin van zijn eerste bezoek aan het zwarte continent heeft Bush de slavernij veroordeeld. Hij omschreef de transatlantische slavenhandel als een van de grootste misdaden uit de geschiedenis.
Het Amerikaanse staatshoofd stond dinsdag in het West-Afrikaanse Senegal, de eerste stop van zijn rondreis deze week, ook stil bij het slavernijverleden van zijn land. De president onderstreepte dat de nalatenschap van de slavernij nog altijd haar weerslag in de Amerikaanse maatschappij heeft. Maar hij bood geen excuses aan, omdat Washington schadeclaims door nabestaanden wil voorkomen. Zijn rondreis voerde Bush verder naar Zuid-Afrika, Botswana, Uganda en Nigeria. Met zijn vijfdaagse bezoek wil de president aantonen, ook aan de zwarte bevolking in eigen land, dat hij wel degelijk betrokken is bij het straatarme continent. Zo zegde hij 15 miljard dollar toe in de strijd tegen aids.
Bush krijgt het trouwens in eigen land hard te verduren nu bekend is geworden dat hij heeft gelogen over Irak. In zijn ‘troonrede’ voor de inval zei hij dat Irak bezig was uranium te kopen in Afrika. Dit bleek niet waar te zijn. Ook strijdmakker Blair kreeg het zwaar te verduren. Een onderzoekscommissie oordeelde weliswaar dat hij het Britse parlement niet had misleid met foute informatie over Irak, maar dat hij veel selectiever had moeten zijn bij de keuze van datgene dat hij als objectieve informatie naar buiten bracht.
Centraal stond onder meer een dossier van de veiligheidsdiensten van voor de oorlog, waarin stond dat Saddam Hussein in staat was om binnen drie kwartier massavernietigingswapens in te zetten. Velen achtten dat onmogelijk en overdreven. Voor de stelling is ook nooit een bewijs gevonden, wat de kritiek op de regering alleen maar deed oplaaien.
De Britse omroep BBC had eerder gemeld dat de passage over de 45 minuten onder druk van een woordvoerder van Blair, Alastair Campbell, in het dossier is gekomen. De leden van de onderzoekscommissie stelden echter dat de woordvoerder hier niets mee te maken heeft gehad. Er ontstond een flinke rel tussen de omroep en de regering. Minister Straw van Buitenlandse Zaken stelde dat de BBC zijn excuses moest aanbieden. Maar BBC-directeur Sambrook vond dat zijn journalisten niets verkeerds hadden gedaan.

Armoede

Weinig landen zijn aantrekkelijker om in te wonen dan Nederland, blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. Op de ‘menselijke-ontwikkelingsindex’ van de volkenorganisatie is ons land drie plaatsen gestegen naar de vijfde plek. De index laat niet alleen de economische groei zien, maar meet ook het welzijn van burgers. Nederland heeft België ingehaald. Ontwikkelingsland Sierra Leone staat, net als vorig jaar, eenzaam op de onderste plaats. De best scorende landen zijn Noorwegen, IJsland, Zweden en Australië. Armoede is het ,,gevaarlijkste massavernietigingswapen’’, aldus de onderzoekers.
Marion van ’t Verlaat is redacteur bij het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

analyse
Familieberichten
Advertenties